Și antrenorii din sporturi vor primi pensie viageră. Președinte C.S.M. Botoșani, Cătălin Stoleru: Autoritățile locale ar trebui să fie obligate să aloce și minim 5 % pentru programele sportive prin legea sportului

Un nou proiect de modificare a legii sporturilor din România, Legea 69 din anul 2000, a educației fizice și sportului, a fost depus în Parlament la Camera Deputaților și prevede o mai mare atenție acordată sportivilor, dar și, pentru prima dată în sportul românesc, a antrenorilor care se ocupă de sportivi.

Inițiativa prevede practic mai multe beneficii financiare pentru antrenorii ai căror sportivi obțin medalii de aur, de argint sau de bronz la competiții olimpice, europene și mondiale, loc în care performanța se obține prin munca în echipă a sportivului și a antrenorului său.

Propunerea se referă la acordarea unei pensii viagere pentru antrenori în timp ce toți sportivii care câștigă medalii să primească stimulente, nu numai unii dintre ei sau, selectiv, pentru unele competiții internaționale da și pentru altele  nu, cum se procedează acum.

La Botoșani, inițiativa a fost primită foarte bine de conducătorii cluburilor, dar care sunt nemulțumiți că autoritățile locale nu sunt obligate prin lege să aloce obligatoriu o sumă pentru sport și activitățile sportive.

“Este o inițiativă foarte bună, si pe care toți cei angrenați în lumea sportului o salutăm. Din păcate însă nu avem la aceasta oră o strategie a sportului național pe termen mediu și lung, pentru încurajarea sportului de masa și de performanță pentru sporturile olimpice. Ne lipsesc specialiștii pentru ca am pus în funcții de conducere din sport doar oameni incapabili să urnească căruța! Aici pot sublinia că pe de o parte, clasa politică are vina ei dar și foștii mari ,,tehnicieni” și ,,mari campioni” au acceptat… lejer aceste funcții, știind de fapt că nu au capacitatea intelectuală de a înțelege un text legislativ. Desigur aș mai putea adaugă și lipsa unor prevederi legislative prin care autoritățile centrale și locale să fie obligate să aloce un procent anual, spre exemplu minim 5 %, așa cum au fost unele propuneri, în cadrul programelor sportive ale legii sportului, sportul la nivel local fiind sprijinit doar facultativ si pompieristic fără o strategie clară”, ne-a spus Cătălin Stoleru, președinte clubului de handbal fanion al județului, C.S.M. Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta