Militarul din Botoșani care a urcat pe podium la Campionatul Național de Culturism și Fitness. ”Tine totul de mental și de ce dorim să facem!” (Foto)

Pasionat de matematică și de sport, militarul spune că artileria este ”o armă pe sufletul meu”. Însă cea mai mare provocare, spune locotenentul din Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” Botoșani, vine acum din sport.

Locotenentul Andrei Ghiță, din Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” Botoșani, a obținut locul al III-lea la Campionatul Național de Culturism și Fitness, de la prima participare.

Andrei Ghiță s-a apucat de sport de nevoie, la vârsta de 15-16 ani. ”Eram destul de slab și am realizat că trebuie să fac ceva cu corpul meu ca să pot să ajung la forma pe care mi-o doresc. Mergeam la sala de forță ori de câte ori aveam posibilitatea să-mi iau abonament, o lună da, trei-patru nu”, povestește sportivul militar.

”Culturismul se axează pe a dori să faci ceva cu corpul tău”

A căpătat o consecvență în momentul în care a ajuns în Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”. ”Eram tot la o greutate mică pentru vârsta mea”. A practicat sportul pe toată durata Academiei. La absolvire, a primit repartiție la Botoșani. Era adeptul antrenamentelor în aer liber și, neavând parc în zonă, a stopat sportul. Până când, în 2022, a participat la o tabără militară la munte, scrie presamil.ro.

”Am pornit niște challenge-uri de flotări cu un coleg care făcea sport și era la un nivel destul de bun. Credeam că încă mai sunt într-o formă de invidiat. Era un fel de „obligata”: el făcea 30, eu trebuia să fac 31, apoi el 32 și tot așa”. Nu a reușit să țină pasul, dar s-a ambiționat și a hotărât că, într-o lună, își va lua revanșa.

”Am ajuns acasă, mi-am făcut abonament la sală și m-am apucat de antrenamente. Am ales o sală de forță care îmi permitea să mă antrenez și cu greutatea corporală, pentru că este sportul meu de suflet”, povestește Andrei Ghiță.

Și a reușit.

”Culturismul se axează pe a dori să faci ceva cu corpul tău și a aduce sportul la nivel de artă. Pentru a participa la competiții, am avut nevoie să fiu împins de la spate. Eu eram mulțumit de forma pe care o am, că mă antrenez, că am un stil de viață sănătos, de energia pe care o iau de la antrenamente ș.a.m.d. Un coleg de la unitatea unde îmi desfășor activitatea a văzut potențialul în mine. Hotărârea trebuia luată cu ceva timp înainte de competiție, fiindcă perioada de pregătire este anevoioasă și destul de complicată. Sincer, ezitam. Am decis cu o lună înainte, că voi participa la prima competiție. E o perioadă foarte scurtă. Am început de la 73 de kg și trebuia să ajung la 65. Într-o lună, am dat jos 8 kg”.

Făcea antrenamente de două ori pe zi, cardio dimineața și seara, cu alimentația redusă drastic.

”Voiam să urc pe scenă la o competiție, să am și experiența asta”. După ce a trăit senzația de a concura cu alții, a prins și mai mult drag de acest sport și a mai participat la una, în octombrie.

”Apoi, mi-am stabilit target-ul să particip la campionatul național. Unde a obținut locul al III-lea. De la prima participare. Nu mă așteptam să urc pe podium, a fost o realizare notabilă. Și datorită faptului că, de când am început pregătirea, am avut trei tabere desfășurate și a trebuit să mă antrenez și să mănânc în condițiile disponibile”.

”Tine totul de mental și de ce dorim să facem”

Există tot felul de suplimente care pot crește masa musculară, tot felul de scurtături pe care le aleg cei care vor să obțină rezultate rapide într-un timp cât mai scurt. Andrei se ține departe de ele.

”Tine totul de mental și de ce dorim să facem. Eu mi-am propus de la bun început să reușesc pe partea sportivă – și aici vorbesc de culturism, dar și de calistenice, pentru că particip la competiții și acolo – doar prin forțele proprii. Singurul supliment pe care îl iau este proteina, pentru că nu pot să mi-o asigur la nivelul de care am nevoie doar din alimentație, din cauza activităților de la locul de muncă. Target-ul este să particip la un campionat european sau mondial, tot natural, pe drumul greu”.



Decizia de a alege sistemul militar a fost tot o decizie de ultim moment. ”Un prieten a venit cu ideea să mergem în armată. Apoi s-a răzgândit”.

Andrei, însă, s-a dus la Centrul Zonal de Informare de la Iași să depună dosarul.

”Dar târziu. Pentru ofițeri, trebuia să mai aștept un an. M-am angajat undeva și, ulterior, am depus dosarul. Din 178 de locuri, a fost al 179-lea. Primul sub linie. Am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare. Mizasem totul pe asta, și speranțele mele, și ale familiei mele”.

”Am ales artileria pentru că mi s-a părut o armă pentru sufletul meu”

Dar a avut noroc, cineva s-a retras și a primit telefonul care urma să-i schimbe viața. A devenit student AFT.

”Am ales artileria pentru că mi s-a părut o armă pentru sufletul meu, fiind iubitor de matematică – să calculezi traiectoria proiectilului, să știi să tragi cu exactitate. Acum sunt cercetaș de artilerie. Pentru ca subunitățile de obuziere să poată executa foc (peste obstacole, la 10 km) au nevoie de cineva care să vadă pentru ei, să fie în față și să dirijeze focul, să-l corecteze. Cu asta mă ocup eu”.

Pe lângă taberele de artilerie pe care le desfășoară cu subunitatea, trei în fiecare an, se mai ocupă și de activități de instruire cu parteneri din Republica Moldova. ”Mai am și tabere de infanterie, unde se desfășoară activități de cercetare în zonă montană, și tabere de instrucție la apă. Și totuși, a reușit să bifeze, anul acesta, și o urcare pe podium la un campionat național”.

”Dacă ți-ai propus să reușești, să realizezi ceva, se poate, indiferent de activitățile pe care le ai. M-am antrenat în condițiile pe care le-am avut la dispoziție, prin taberele militare”, spune Andrei Ghiță.

Chiar înainte de campionatul național, era la cursul pentru gradul de căpitani și a trebuit să găsească modalități inedite de a se antrena, prin Cincu.

”Nu am avut cum să-mi cântăresc alimentația sau pe mine. De la popotă, mâncam doar carnea. Mi-am luat conserve de ton cu, ovăz, orez. Mi-am cumpărat un airfrayer și un multicocker, pe care le iau cu mine în tabere. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, se poate realiza în orice condiție, trebuie doar să ai mindset-ul pregătit”.

”Vreau să-mi testez anumite limite”

Pe partea militară, își dorește să participe și la o misiune internațională.

”Vreau să-mi testez anumite limite atât fizice, cât și psihologice. Și nu pot să ți le testezi decât într-o misiune externă, în contact cu anumite situații pe care nu poți să le întâlnești în viața de zi cu zi”.

Pe partea sportivă, și-a propus să câștige campionatul național. Apoi, să participe la un campionat european și, poate, mondial.

”Anul acesta, voi participa la toate competițiile. Vreau să-mi iau experiența din toate, să pot să mă dezvolt, să vin cu o formă mai bună decât la precedentele și să fiu mental pregătit pentru la anul, să pot să câștig”, spune locotenentul Andrei Ghiță, de la Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” Botoșani, potrivit presamil.ro.


(Foto: presamil.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Scene ca-n filme la Botoșani, doi frați condamnați definitiv la închisoare… cu suspendare!

astăzi, 08:15

Doi frați din Botoșani, care s-au izbit intenționat cu mașina în autoturismul unui rival și au năpustit asupra acestuia cu un topor și un levier, au fost condamnați definitiv la câ...

O biserică din Botoșani s-a îmbogățit cu un odor de mare preț: unul dintre papucii Sfântului Ierarh Spiridon

astăzi, 07:50

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și mijlocirea Sfântului Ierarh Spiridon, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Hilișeu-Crișan, comuna Hilișeu-H...

Iftime i-a făcut ofertă lui Mailat: ”Credeți că am pierdut timpul? Am luat legătura cu el!”

astăzi, 07:33

Valeriu Iftime îl vrea pe Sebastian Mailat la FC Botoșani. Chiar dacă au plătit 250.000 de euro pentru a-l transfera de la Botoșani, sud-coreenii l-au pus pe liber pe Mailat. În aceast...