„Lupta pentru Codrii de Aramă” de la Botoșani, cel mai mare eveniment de airsoft din România! (foto, video)

Peste 300 de iubitori ai acestui sport și-au dat întâlnire în acest weekend la Agafton, în județul Botoșani. Se pare că airsoft-ul s-a dovedit, de-a lungul anilor, a fi un sport nu doar pentru bărbați, ci și pentru femei.

„Lupta pentru Codrii de Aramă” de la Botoșani, cel mai mare eveniment de airsoft din România! (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Vineri, la ora 17:00, a început bătălia pentru câștigarea Codrilor de Aramă de la Agafton. Este vorba despre evenimentul „Lupta pentru Codrii de Aramă”, intitulat „Legends” și care se bucură de a X-a ediție.

Evenimentul este organizat de Clubul de Airsoft „Bad Brothers” din Botoșani cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Botoșani.

Peste 300 de jucători de airsoft din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” de la Agafton.

Avem 300 de jucători de airsoft, care sunt împărțiți în două fracțiuni. Jucătorii sunt veniți din toată țara, avem reprezentanți ai județelor din toată regiunea Moldovei, sunt din zona Bucureștiului, din Bistrița, dar și din zone ale Ardealului și chiar două cluburi din Republica Moldova”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Adrian Prisacaru, reprezentant al Clubului de Airsoft „Bad Brothers” din Botoșani, care este și organizator al evenimentului.

Unii participanți au venit chiar și cu cortul, pentru a trăi mai bine sentimentul de bătălie adevărată.

Radu Humelnicu, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) din Botoșani, a povestit pentru reporterii Știri.Botoșani.Ro că acest sport a stârnit interesul mult mai multor tineri și chiar adolescenți. Dacă înainte vârsta minimă pentru cei care voiau să intre în joc era de 18 ani, acum cu acordul părinților se poate participa la astfel de evenimente și de la 16 ani.

Cel mai în vârstă sportiv, chiar unul dintre veteranii evenimentului s-ar putea spune, are în jur de 58 de ani și vine la Botoșani de la debutul jocului.

Cred că solicitările vin de la categorii de vârstă din ce în ce mai scăzute. Dacă până acum vreo patru, cinci ani nu puteai intra în joc decât dacă aveai peste 18 ani, acum cu dispensă de la părinți poți participa la evenimente de la 16 ani, dar asta în funcție și de regulamentul pe care organizatorul îl pune la dispoziție. Cel mai în vârstă jucător pe care îl avem are undeva la 58 de ani, vine de 10 ani și este unul dintre veteranii noștri”, a declarat Radu Humelnicu, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) din Botoșani.

Bătălie timp de 24 de ore, non-stop, pentru cucerirea Codrilor de Aramă

Evenimentul în sine reprezintă un joc ce simulează o bătălie cu o durată de 24 de ore. În acest timp, sportivii trebuie să învingă echipa rivală și să cucerească Codrii de Aramă.

Noi le propunem un joc de 24 de ore, non-stop, care va avea loc în pădure. Sunt corturi militare, sunt diferite puncte întărite și o misiune de joc continuă în care jucătorii trebuie să puncteze anumite relații de joc și misiuni”, a adăugat Adrian Prisacaru.


Potrivit lui Marian Mirciuc, unul dintre comandanții echipelor, fiecare echipă va avea puncte fixe pe teren pe care va trebui să le țină cât mai mult timp, acestea reprezentând și aspectele care le aduc puncte la final. De asemenea, jucătorii mai trebuie să atace baza adversarilor, să omoare generalul inamic și să cucerească steagul fracțiunii echipei inamice.

Deși este un joc în care se simulează o bătălie pe cât se poate de reală, Marian Mirciuc dezvăluie că nu contează cine câștigă în final, ci contează distracția din timpul jocului.

În principiu va fi mai mult pe distracție decât să câștigăm. Este importantă distracția, nu câștigul. Jucătorii trebuie să mențină sub apărare anumite puncte fixe de pe teren, iar fiecare minut pe care noi îl avem în acel punct fix ne aduce puncte la sfârșit. Deci sunt niște puncte care trebuie păzite. Fiecare echipă are alocat un anumit punct pe care trebuie să îl păzească, plus alte misiuni care aduc resurse în desfășurarea evenimentului. De exemplu, trebuie atacată baza inamică, trebuie omorât generalul inamic, trebuie cucerit steagul fracțiunii echipei inamice, plus o luptă la pistoale”, a declarat Marian Mirciuc, membru al Grupului Hard Core Airsoft Team din București.

Sportivii de airsoft din Republica Moldova, impresionați de Botoșani

Și în ediția din acest an sportivii de airsoft din Republica Moldova au ales să vină la Botoșani, fiind impresionați de atmosfera de la Agafton, de modul în care se organizează evenimentul și de felul cum sunt oamenii.

Suntem în jur de 14 persoane venite de la Chișinău și este a treia oară când venim la Botoșani. Suntem satisfăcuți, ne place atmosfera de aici, organizarea, ne plac reprezentanții și șefii evenimentului. Noi, ca și organizatori la rândul nostru, înțelegem ce înseamnă să faci un eveniment de airsoft, de aceea apreciez la cel mai înalt nivel calitatea a ceea ce fac ei aici”, a declarat Vio, reprezentant al primului club de Airsoft din Republica Moldova.

Bărbatul a povestit că investiția în echipamente este destul de costisitoare, însă merită, deoarece acest sport este un mod activ de viață, un mod sănătos de a trăi și, totodată o activitate de echipă, cu și despre oameni.


Este un echipament destul de scump, dar cu siguranță își merită investiția, deoarece este un mod activ de viață, un mod sănătos de viață, este un teambuilding, un teamplayer, un hobby care face parte din viața mea”, a mai spus Vio.

Fetele, mult mai curajoase la airsoft decât băieții

Atât în România, cât și în Republica Moldova acest sport își propune să scoată tinerii din case, să îi motiveze să ducă un stil de viață sănătos, dar mai mult decât atât să învețe cum să folosească armamentul. Chiar dacă ceea ce se folosește în acest sport reprezintă doar replici.

„Vrem să scoatem tinerii din case, ne dorim să îi ajutăm să ducă un mod sănătos de viață, să ducă un mod activ de viață și, de ce nu, să învețe a mânui o armă. Vedeți cum este lumea în ziua de astăzi... este foarte schimbătoare. Eu cred că orice bărbat ar trebui să știe ceea ce înseamnă. Ele sunt, într-adevăr, doar niște replici, dar cumva îți creează experiențe și deprinderi”, a completat bărbatul.

Deși la o primă vedere ar părea un sport dedicat mai mult bărbaților, și fetele sunt atrase de airsoft. Vio spune că fetele ar fi chiar mai curajoase și mai bune la acest joc decât bărbații.

Cu siguranță, avem fete care vin regulat. Ba mai mult, avem o fată despre care putem spune că este deja bătrână în airsoft, are undeva la 15 ani și a fost unul dintre promotorii airsoft-ului la nivelul țării noastre. Vreau să mai spun că avem fete care vin din ce în ce mai des și deseori fetele joacă mai bine decât băieții. Au mai mult curaj și nu le este frică de bile, nu se tem de împușcături și merg în atac primele”, a conchis reprezentantul primului club de airsoft din Republica Moldova.

Și la evenimentul „Lupta pentru Codrii de Aramă” prezența fetelor este una destul de semnificativă, fiind peste 10 fete.

De asemenea, sponsorul principal al acestui eveniment este primul site care se ocupă cu vânzarea de echipamente pentru acest sport, prezent la Botoșani de la debut.

Câștigătorii vor primi și premii.





















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...