La Săveni s-a înființat primul centru de performanță în gimnastică din județ, cu sute de participanți și antrenori de elită (video)

La Săveni s-a înființat primul centru de performanță în gimnastică din județ, cu sute de participanți și antrenori de elită (video)

În Săveni s-a înființat un centru de performanță în gimnastică, care va fi frecventat de aproximativ 450 de copii din oraș și 14 comune apropiate. Cursurile sunt coordonate de antrenori prestigioși, printre care și fostul campion Adrian Bucur. Administrația locală finanțează programele și pregătește noi investiții în infrastructura dedicată educației fizice, pentru a susține performanța sportivă.

Proiectul „Academiei de gimnastică” face parte din programul „Mișcare și sport pentru toți”. Prima instruire a avut loc pe 18 martie, la Complexul Sportiv din Săveni, reunind 250 de copii pasionați.

„Sportul poate transforma copiii, îi scoate din fața calculatoarelor și le poate oferi un viitor strălucit. Din acest județ, din această regiune, din acest oraș au plecat copiii care au făcut performanță în sporturile în care au descoperit că sunt talentați. Eu cred mult în puterea sportului asupra copiilor și în posibilitatea ca sportul să ducă inclusiv la dezvoltarea economică. Dincolo de faptul că actualii copii care fac sport vor fi niște adulți mai sănătoși, s-ar putea ca această academie de gimnastică înființată la Săveni să fie o pepinieră de talente și să fie un loc menit să schimbe viitorul multor copii”, a declarat primarul Relu Tîrzioru. 

Proiectul completează secțiile de handbal și de fotbal derulate în cadrul Clubului Sportiv „Unirea”, la care sunt legitimați peste 300 de elevi.

„Academia de gimnastică” este coordonată de Adrian Bucur, fost antrenor al CSA Steaua în perioada 2013-2022 și participat la Jocurile Olimpice de la Beijing și Campionatele Europene de la Birmingham, Anglia și din Grecia.

„La Săveni, cu sprijinul Primăriei și al domnului primar Relu Tîrzioru, a avut loc primul antrenament al Academiei de gimnastică ”Unirea” Săveni, iar noi am demarat deja procedura pentru proiectul care ne va permite să formăm instructori de gimanistică. La Săveni se vor antrena copiii care vor ținti performanța în gimnastică, iar în comunele din zonă vom avea instructori care vor antrena copiii pentru partea de ”for all” a proiectului. La prima sesiune de antrenament i-am avut alăturat și pe profesorii Gabriela Răducanu și Cosmin Tărnăuceanu, iar Bety Bucur, soția antrenorului Adrian Bucur, s-a alăturat și ea proiectului în pregătirea copiilor. Toți copiii din comnune care au potențial pentru gimnastică de performanță vor fi aduși la antrenament la Săveni”, a declarat Flavius Damean, președintele Asociației culturale „Arlechin”, coordinator al proiectului „Mișcare și sport pentru toți”.

Proiectul „Academia de gimnastică Săveni - Performanță, mișcare, sport la superlativ” este sprijinit de Federația Română de Gimnastică, Comitetului Olimpic și Sportiv Român și are ca parteneri locali Inspectoratul Școlar Județean, Clubul Sportiv din Botoșani, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Asociația Județeană „Sportul pentru toți”, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Nr.1, din Săveni, Asociația „Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret.

Pe lângă cei 250 de copii care s-au antrenat la Săveni, gimnastică vor face în comunele lor și 60 de copii din Mihălășeni, 45 din Dângeni, 35 din Manoleasa, 35 din Tudor Vladimirescu, Avrămeni, 25 din Viișoara, dar și din Vlăsinești, Hănești, Mileanca, Coțușca, Mitoc, Dobârceni, Drăgușeni, Ungureni, Știubeni, Vorniceni. În localitățile unde nu există sală de sport, copiii vor fi antrenați în căminele culturale.

„La prima sesiune de antrenament i-am avut alăturat și pe profesorii Gabriela Răducanu și Cosmin Tărnăuceanu, iar Bety Bucur, soția antrenorului Adrian Bucur, s-a alăturat și ea proiectului în pregătirea copiilor. Toți copiii din comnune care au potențial pentru gimnastică de performanță vor fi aduși la antrenament la Săveni”, a completat Flavius Damean.

„Cea mai bună investiție într-o comunitate este investiția în copii. Să le creezi condiții necesare pentru o dezvoltare armonioasă, să învețe să respecte reguli, să fie disciplinați, să aibă încredere în ei și în primul rând să fie o generație de copii sănătoși. Copiii din Săveni chiar sunt norocoși să beneficieze de o Academie de gimnastică cu un antrenor foarte bun, la ei în oraș. Mă gândesc că, dacă ar fi existat acum 20 de ani aceste condiții, astăzi sigur am fi avut cel puțin o campioană sau chiar mai multe din orașul nostru... Ce emoție, ce bucurie au trăit acești copii dornici de mișcare, de afirmare. Felicitări părinților care au înțeles cât de important este sportul în educația și dezvoltarea copiilor”, a spus Gabriela Răducanu, profesor coordonator în cadrul Clubului Sportiv „Unirea” din Săveni.

Primăria orașului Săveni va moderniza o sală de sport și o va dota cu echipamente specifice gimnasticii ritmice și aerobice.

„Noi intenționăm să modernizăm sala de sport de lângă Centrul Cultural și să o facem pentru gimnastică. Având în vedere adresabilitatea ridicată, vom achiziționa toate dotările necesare pentru gimnastica de performanță. Este ceva inedit pentru zona noastră. Ne dorim să facem un centru de excelență”, a precizat primarul Relu Tîrzioru.   

În orașul Săveni s-au investit sume considerabile în infrastructura sportivă, finalizându-se un teren de handbal și tenis în aer liber, o sală de sport, un nou stadion cu terenuri de baschet, volei și minifotbal. Primăria intenționează să amenajeze și un bazin de înot acoperit.

 









 

 

Spune-ne opinia ta