FC Botoșani, în UEL? Iftime explică rețeta și e tranșant: "Am plecat pe la Rennes, pe la Aston Villa, să văd cum e organizat un club de afară"

Deși este clasată doar pe locul 7 în Liga 1, FC Botosani ar putea reprezenta România în ediția viitoare a cupelor europene, din cauza problemelor juridice pe care le au cluburi precum CFR Cluj sau Petrolul Ploiesti.

În acest moment, FC Botoșani pare să fie unul dintre cele mai stabile cluburi din Liga 1, la doi ani de la promovare, iar finanațatorul Valeriu Iftime a oferit un interviu spectaculos la radio Sport Total FM, citat de digisport.ro, în care a vorbit despre rețeta succesului la clubul moldav.


Totodată, afaceristul a dezbătut probleme legate de criza economică, a vorbit despre viitorul fotbalului românesc și s-a referit și la foștii conducători de la LPF și FRF. Poziția sa este clară:

"Eu n-aș plânge nicio secundă după Mircea Sandu și Mitică. Au făcut rău fotbalului, în ultimul timp. Eu zic că Mircea Sandu e un om pregătit în felul lui, dar s-a creat o prea mare poveste, multă fabulație, iar basmul asta…Nu se pot face schimbări de mâine, nu te crede nimeni. A fost greu de schimbat întreaga camarilă. Schimbarea aceasta este cel mai bun lucru din fotbalul românesc. Eu n-am vorbit niciodată cu Dragomir. Nu puteam să vorbesc cu el. Eu am vorbit cu Burleanu, a fost în vizită la Botoșani. Am râs cu el un sfert de oră, spunându-i ce văd eu în fotbalul ăsta. I-am zis că nu are nicio șansă dacă va candida Gică Popescu".

Iftime este considerat un foarte potent om de afaceri, dar în cariera sa profesională a avut parte și de momente grele. Unul dintre ele a coincis și cu preluarea clubului de fotbal din Botoșani, pe care a reușit să-l aducă din faliment foarte aproape de cupele europene.

"Eu nu am resimțit criza economică într-un mod brutal. Pentru mine, criza a fost un fel de reeducare, mi-a pus foarte multe întrebări, mi-am pus foarte multe întrebări și am ieșit foarte bine. Mi-am păstrat afacerea ca nivel de cifră de afaceri. Profitul a scăzut puțin, dar am ieșit întărit din criză. Nu m-a convins nimeni să intru în fotbal. Am intrat din prostie. Eu sunt un iubitor de fotbal. Prin 2004, eram într-o delegație și o echipă din Divizia C era să moară. Primarul s-a gândit cum să facă el ca să salveze fotbalul. Aveau nevoie de 10.000 RON și am zis că nu e mult.

Am fost convocat la o primă ședință a Consiliului de Administrație. A fost un bâlci total. Am pus tot felul de întrebări și apoi m-au întrebat dacă nu vreau eu să fiu președintele Consiliului de Administrație. Consiliul Local s-a retras din fotbal pentru că am zis că din fotbal nu se pot scoate bani. Au zis că e o investiție care nu-și are locul. Peste doi ani de zile m-am trezit cu toate acțiunile cumpărate cu 2.000.000 RON. Am promovat în Divizia B și mi-era rușine să nu picăm înapoi în Divizia C", a mai povestit Iftime.
 

 




Pentru a nu eșua lamentabil la cârma clubului botoșănean, Iftime s-a "școlit" în Anglia și Franța:  

"Au fost situații în care eram disperat. Credeam că trebuie să las totul. Am făcut tot felul de calcule. Apoi am plecat pe la Rennes, pe la Aston Villa, pentru a vedea cum e organizat un club de afară. Bugetul, în Divizia B, când am tras la promovare, era de 2.000.000 de euro.


Mi-am pus problema că dacă aș intra în Divizia A, dacă chiar aș primi banii din televiziune, am ajuns la concluzia că este mai bine să intrăm în Divizia A. La Botoșani mi-era destul de greu să aduc jucători. Am reușit să-l aduc pe Bordeanu la început, era botoșănean. Apoi am mai adus un jucător de la Urziceni, de la Brănești. Am reușit să-mi creez o strategie".



Totodată, Valeriu Iftime nu se îmbată cu apă rece. El este conștient că doar continuitatea în rezultate poate alimenta visul Botoșaniului:"În primul an, nimeni nu credea că Botoșani rămâne în Divizia A. Dacă vrem să facem ceva, trebuie să rezistăm 4-5 ani în Divizia A. Le-am spus jucătorilor că dacă muncesc, rezultatul muncii lor vor fi oamenii veniți la stadion. Dacă oamenii nu vin la stadion, înseamnă că se fac că muncesc. Eu încerc să aduc oamenii la stadion. Unei echipe care joacă frumos, îi vin și rezultatele. Le-am explicat jucătorilor să nu vadă în mine un nabab. Banii nici măcar nu mai sunt la mine, banii sunt la oamenii care văd fotbalul. Banii, în fotbal, vin de la spectator, de la cel care vine la stadion, de la cel care plătește un abonament la televiziune".




Patronul de la Botoșani a explicat și de ce a schimbat antrenorul:"Leo Grozavu e cel mai muncitor om din club. El vine la 8:00 și pleacă seară, la 10:00. Cristi Popovici nu avea zvâcul lui Grozavu. Tot timpul când am venit cu o metodă modernă, era haos. I-am propus ca unul dintre secunzii noștri să meargă să se pregăteasca la Aston Villa. A zis că nu ne trebuie, că noi știm".

...despre însănătoșirea fotbalului românesc: "Încep să cred că suntem pe un drum normal, chiar dacă sunt multe critici legate despre schimbări. Schimbarea e normală. Nu poate fi mai rău decât cum a fost. Trebuie ca fotbalul la care am muncit 10-20 de ani să nu dispară. Trebuie să avem o continuitate"

...despre falimentul care a pândit Botoșaniul: "Vă jur că m-am gândit continuu să nu dau faliment în fotbal. Nu m-am gândit să scot bani din fotbal. Dacă acum nu intrau banii de televiziune, acum trei săptămâni, puteam capota. Trebuia să împrumut iar sau să dau de la mine"

...despre strategia în ceea ce privește transferurile"Un impresar bun e ca un magazin luxos. La Botoșani, nu aduc niciun fotbalist fără un istoric impresionant. Un fotbalist care nu joacă un an, poate să nu mai fie fotbalist niciodată"

...despre stadionul echipei: "Iau în calcul reconfigurarea unui nou stadion în Botoșani. Sigur, nu din banii mei. Nu mai poți juca pe un stadion din acesta, din anii '70, cu tribunele lăbărțate, cu acele peluze"

...despre restanțele de la Botoșani: "Am avut întârzieri cu salariile, dar am avut discuții cu ei. Mi-era rușine când avem întârzieri. Am întârziat salariile și cu două luni, dar nimeni n-a știut. Le-am dat primele tot timpul"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...