Din sutană pe terenul de fotbal. Zeci de preoţi din Botoşani au înfiinţat echipe de fotbal cu tinerii din sate care vin la biserică

Din sutană pe terenul de fotbal. Zeci de preoţi din Botoşani au înfiinţat echipe de fotbal cu tinerii din sate care vin la biserică

Zeci de preoţi de la ţară, din judeţul Botoşani, au înfiinţat echipe de fotbal cu tinerii din sate care vin la biserică. După slujba şi rugăciunea de duminică, preoţii şi enoriaşii trec de la altar şi strană pe terenul de fotbal. Se antrenează de zor pentru a participa la un campionat inedit, organizat de Arhiepiscopia Iaşilor, scrie Adevărul.ro.

În fiecare duminică, tânărul Andrei, din Vorona, se pregăteşte să meargă la biserică, iar pe lângă hainele curate, în care va cânta la strană, îşi pregăteşte şi un rucsac cu echipament sportiv: jambiere, şort şi tricou.

Andrei este doar unul dintre zecile de tineri botoşăneni care se antrenează intens pentru un inedit campionat de fotbal în România, cel al Arhiepiscopiei Iaşilor, destinat credincioşilor din parohiile bisericilor din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ.

Fiecare echipă este coordonată de un „antrenor” în sutană. Fiecare preot paroh a făcut rost cum a putut de echipamente sportive şi îşi pregăteşte enoriaşii fotbalişti, măcar o dată pe săptămână.

„În biserică vorbim de comuniune, la fotbal vorbim de echipă. Ambele îşi propun ca oamenii să fie alături unii de ceilalţi, să înveţe să fie disciplinaţi, să socializeze şi să colaboreze cu celălalt”, spune preotul Constantin Bolohan, cel care coordonează echipa parohiei din Orăşeni.

Preoţii încurajează activităţile sportive în judeţ

Preotul Andrei Anuşcă, din Vorona, a înfiinţat echipa de fotbal a parohiei acum doi ani. De atunci, aproape 20 de tineri se adună în fiecare duminică la biserică pentru a se ruga şi mai apoi pentru a juca fotbal. Campionatul bisericesc este destul de puternic, ne explică preotul Anuşcă.

Întâi joacă echipele din parohie, apoi la etapa următoare se joacă la nivel de protopopiat, la judeţ şi, în cele din urmă, cele mai bune echipe se luptă pentru titlul Arheipiscopiei.

„Fotbalul este un joc ortodox”

Fotbalul este văzut cu ochi buni de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, care spun că este un „sport ortodox”, bun pentru tineri.

„Fotbalul este un sport de echipă, noi spunem că este un joc ortodox. Fotbalul înseamnă comuniune, înseamnă echipă. În fotbal învăţăm să renunţăm la noi, punem pase ca să câştige echipa. Am jucat fotbal la liceu şi acum, când i-am văzut pe teren, parcă îmi vine să intru şi eu”, mărturiseşte  Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, de la Arhiepiscopia Iaşilor.

Sursa: Adevărul.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De la 1 august, începe imunizarea tinerilor cu vârste între 12 şi 17 ani cu vaccinul Spikevax

astăzi, 11:49
215

De pe 1 august platforma de programare pentru imunizarea împotriva COVID-19 va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, cu serul prod...

Comunicat ALDE Botoșani: Furtună de incompetență peste sectorul feroviar, protejată de Ministerul Transporturilor

astăzi, 08:29
118

Furtunile din ultimele zile, care au afectat rețeaua feroviară, au generat pagube mult mai mici decât furtuna de incompetență care a pus la pământ transportul feroviar în ultima...

Concurs al salvatorilor organizat de ISU

Vineri, 30 Iulie 2021
187

Pompierii sunt oameni puternici, curajoși și dedicați unei cauze nobile: salvarea vieții. Pentru a se pune în slujba vieții muncesc mult să-și mențină condiția fizică la un nivel ridi...