Constantin Nacu: Antrenorul care şlefuieşte atleţi

Constantin Nacu: Antrenorul care şlefuieşte atleţi

 Constantin Nacu  

Fostul campion naţional la atletism pregăteşte tinerii din Botoşani pentru a ajunge primii la aruncarea greutăţilor.

Constantin Nacu practică atletismul de la vârsta de 11 ani, când a fost descoperit de profesorul său de educaţie fizică Liviu Covalciuc. După trei ani de pregătiri s-a antrenat la Liceul cu Program Sportiv pentru care a concurat până în 1995.

În perioada junioratului am concurat la probe de viteză, 400-800 de metri plat şi tetratlon. Cel mai bun rezultat ca sportiv l-am avut la tetratlon, unde am devenit campion naţional“, îşi aminteşte Constantin Nacu. După ce a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, în 1998, Constantin Nacu a revenit la Botoşani, la Liceul cu Program Sportiv ca antrenor.

A devenit coleg cu foştii săi profesori

Mi-a fost greu la început fiindcă eram coleg cu foştii mei profesori. Am avut noroc, m-au ajutat foarte mult. Mi-am făcut o grupă de începători cu care am început să lucrez. Am căutat în permanenţă să fac selecţii prin şcolile din oraş şi de la ţară pentru a găsi copii talentaţi“, spune antrenorul botoşănean.

Deşi ca sportiv a preferat probele de viteză, între timp Constantin Nacu s-a reorientat şi s-a specializat pe probe tehnice. Spune că acest lucru s-a datorat copiilor talentaţi. Având-o pe Andreea Huzum, dar şi pe ceilalţi elevi care aveau calităţi pentru aruncarea greutăţii a trebuit să mă axez mai mult pe această probă. De anul viitor voi încerca să pun mai mult accent şi pe săritura în înălţime şi săritura cu prăjina“, mai spune Constantin Nacu.

Anul 2009 a fost unul foarte bun pentru antrenorul botoşănean, care împreună cu elevii săi a obţinut zeci de medalii. Cele mai multe premii au fost cucerite de Andreea Huzum. De la un an la altul suntem în creştere în ceea ce priveşte numărul de medalii obţinute. Andreea Huzum este vârful unei generaţii foarte bune de sportivi“, subliniază antrenorul.

Botoşăneanul îşi pune mari speranţe în elevii săi. Andreea este componentă a Lotului Naţional al României, a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European, dar pentru doar şapte centimetri a ratat calificarea la Campionatul Mondial. Este o sportivă de viitor. Sunt convins că peste câţiva ani va reprezenta România la Jocurile Olimpice“, subliniază Constantin Nacu.

Profil
Născut. 10 mai 1977, Botoşani.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are un copil.


Întrebări şi răspunsuri
Ce obiective aveţi pentru sezonul viitor?
În primul rând îmi doresc ca Andreea Huzum şi Alexandru Apachiţei să confirme în competiţiile la care vor participa pe plan naţional. Sper şi la o medalie la Campionatul European. Nu va fi uşor, dar cu o pregătire bună cred că ne vom impune şi pe plan internaţional. 
Unde găsiţi tineri motivaţi să facă performanţă?
Baza de selecţie este ceva mai scăzută faţă de acum 10-11 ani, când mi-am început eu meseria de antrenor. Mai sunt totuşi şi copii care vor să facă atletism de performanţă. Ne axăm mai mult pe tinerii din mediul rural, care au calităţi fizice mai bune decât cei care stau la oraş.


Ce-i place
Îmi pace seriozitatea în tot ceea ce fac, punctualitatea şi disciplina. Fără acestea este foarte greu să faci performanţă. Îmi place să ascult muzică şi să merg la munte, în drumeţii. Îmi place fatbalul şi tenisul de câmp“, susţine Constantin Nacu.
Ce nu-i place
Nu-mi place minciuna şi dezordinea. În plus, nu-mi place că atletismul nu se bucură de aceeaşi mediatizare ca alte sporturi şi asta face ca de multe ori performanţele să nu fie cunoscute publicului“, este de părere antrenorul botoşănean.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Adevarul



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

Thursday, 14 November 2024

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

Thursday, 14 November 2024

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

Thursday, 14 November 2024

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...