Tradițiile românilor: 22 martie, pomenirea Sfântului Vasile de Ancira

Tradițiile românilor: 22 martie, pomenirea Sfântului Vasile de Ancira

Astăzi, în tradițiile românilor, este una din cele mai importante sărbători de peste an. Este pomenit Sfântul Vasile. Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 martie.

Sfântul Vasile de Ancira a devenit cunoscut datorită felului în care şi-a apărat credinţa, înfruntându-l pe împăratul păgând Iulian, care îi prigonea pe creştini.

Sfântul Vasile a trăit în vremea impăratului Iulian Apostatul (361-363), care era nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377).

Iulian Apostatul a restaurat păgânismul că religie favorizată a Imperiului Român și a redeschis templele păgâne, unde se aduceau jertfe zeilor. Pentru a lovi în Biserică, a dat libertate tuturor ereziilor și a început demiterea funcționarilor creștini, a soldaților și a profesorilor botezați în Hristos.

În această perioadă, Sfântul Vasile slujea că preot în Ancira. Pentru faptul că era un apărător al dreptei credințe a fost închis și torturat. Aflat în vizită în această cetate, împăratul Iulian a încercat să-l convingă pe preot să renunțe la Hristos, dar nu a reușit, au urmat astfel alte chinuri fără măsură, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

Tot în această zi este pomenită și Sfântă Drosida, menționată de Sinaxarul Bisericii că fiică a împăratului român Traian (98-117).

Sfântă Drosida a fugit din palat imperial și s-a apropiat de un grup de fecioare creștine care strângeau moaștele sfinților omorâți pentru credință. Au fost prinse împreună atunci când s-au dus să strângă trupurile creștinilor morți, căci acestea erau păzite din ordinul împăratului.

Tovarășele sale au fost aruncate în vase cu aramă topită iar Sfântă Drosida a fost ținută sub pază, doar îi va părea rău de ce a făcut.

Din ordinul împăratului s-a ridicat atunci în oraș un cuptor mare în care ardea mult foc, iar deasupra lui a fost scris un mesaj pentru creștini: “Bărbați galileeni, care vă închinați Celui răstignit, scăpați-vă pe voi de mai multe munci, iar pe noi de osteneli și fiecare din voi, singur să se arunce în cuptorul pregătit cu foc”.

Spre acest cuptor a mers și Sfântă Drosida dar pe drum s-a gândit că nu este botezată, s-a botezat singură într-un lac în numele Sfintei Treimi, iar după opt zile a trecut la Domnul.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț important pentru pensionarii botoșăneni, când intră banii pe card?

astăzi, 11:36
72

Casa Județeană de Pensii (CJP) din Botoșani face un anunț important pentru botoșănenii care își încasează pensia pe card.Astăzi, 30 aprilie, au fost operate și validate trans...

O instituție de cultură din Botoșani își mărește echipa, despre ce post este vorba!

astăzi, 11:12
132

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani caută să angajeze mânuitor, montator decor pentru o perioadă nedeterminată, cu program de muncă de 8 ore pe zi.Potrivit anunțului pub...

Pompier botoșănean în echipa de alpiniști a României, într-o spectaculoasă competiție în Spania! (Foto)

astăzi, 10:09
79

Un pompier botoșănean a făcut parte din echipa de alpiniști a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a obținut locul IV la un concurs internațional.Plutonierul adjutant ...