Tradițiile românilor: 22 martie, pomenirea Sfântului Vasile de Ancira

Astăzi, în tradițiile românilor, este una din cele mai importante sărbători de peste an. Este pomenit Sfântul Vasile. Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira (Ankara), este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 martie.

Sfântul Vasile de Ancira a devenit cunoscut datorită felului în care şi-a apărat credinţa, înfruntându-l pe împăratul păgând Iulian, care îi prigonea pe creştini.

Sfântul Vasile a trăit în vremea impăratului Iulian Apostatul (361-363), care era nepot al împăratului Constantin cel Mare (337-377).

Iulian Apostatul a restaurat păgânismul că religie favorizată a Imperiului Român și a redeschis templele păgâne, unde se aduceau jertfe zeilor. Pentru a lovi în Biserică, a dat libertate tuturor ereziilor și a început demiterea funcționarilor creștini, a soldaților și a profesorilor botezați în Hristos.

În această perioadă, Sfântul Vasile slujea că preot în Ancira. Pentru faptul că era un apărător al dreptei credințe a fost închis și torturat. Aflat în vizită în această cetate, împăratul Iulian a încercat să-l convingă pe preot să renunțe la Hristos, dar nu a reușit, au urmat astfel alte chinuri fără măsură, în timpul cărora Sfântul Vasile a murit.

Tot în această zi este pomenită și Sfântă Drosida, menționată de Sinaxarul Bisericii că fiică a împăratului român Traian (98-117).

Sfântă Drosida a fugit din palat imperial și s-a apropiat de un grup de fecioare creștine care strângeau moaștele sfinților omorâți pentru credință. Au fost prinse împreună atunci când s-au dus să strângă trupurile creștinilor morți, căci acestea erau păzite din ordinul împăratului.

Tovarășele sale au fost aruncate în vase cu aramă topită iar Sfântă Drosida a fost ținută sub pază, doar îi va părea rău de ce a făcut.

Din ordinul împăratului s-a ridicat atunci în oraș un cuptor mare în care ardea mult foc, iar deasupra lui a fost scris un mesaj pentru creștini: “Bărbați galileeni, care vă închinați Celui răstignit, scăpați-vă pe voi de mai multe munci, iar pe noi de osteneli și fiecare din voi, singur să se arunce în cuptorul pregătit cu foc”.

Spre acest cuptor a mers și Sfântă Drosida dar pe drum s-a gândit că nu este botezată, s-a botezat singură într-un lac în numele Sfintei Treimi, iar după opt zile a trecut la Domnul.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) Anunț - COMUNA MIHAI EMINESCU

astăzi, 11:36

COMUNA MIHAI EMINESCU titular al proiectului „EXTINDERE REȚELE DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, anunţă publicul interesat asupra luării deci...

Infracțiuni la regimul rutier descoperite de polițiștii botoșăneni în urma controalelor!

astăzi, 11:35

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani. Întruc...

Încă un manager de la Mavromati ridicat de DNA!

astăzi, 10:56

Ghinionul continuă la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani. După ce, în ultimii ani, manageri și medici s-au confruntat cu rețineri și anchete la DNA, a venit rândul ...