Rușcuța de primăvară, una dintre cele frumoase specii protejate care pot fi întâlnite în Botoșani

Rușcuța de primăvară, una dintre cele frumoase specii protejate care pot fi întâlnite în Botoșani

Județul Botoșani este gazda unei flori rare de primăvară, ocrotită prin lege, care crește în apropierea Acumulării „Cal Alb” și în proximitatea râului Bașeu, arată reprezentanții Serviciului Teritorial pentru Arii Naturale Protejate (STANP) din Botoșani.

Potrivit acestora, rușcuța de primăvară, denumită științific Adonis vernalis, este o specie ornamentală și meliferă, iubitoare de căldură, crește pe soluri calcaroase însorite, coaste abrupte, pășuni și fânețe uscate, de la câmpie până în zona montană, prezentă mai des în regiunile de deal și podiș.

„Este protejată prin Convenția CITES - privind comerțul internațional cu specii ale florei și faunei sălbatice din Uniunea Europeană și prin Regulamentul privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului acestuia”, subliniază STANP.

Rușcuța de primăvară este o plantă erbacee perenă care prezintă în sol un rizom scurt, tare, gros, din care pornesc rădăcini fibroase. Din rizom se dezvoltă tulpini florifere și sterile de până la 45 cm, cu frunze filiforme și flori solitare la vârful tulpinii cu un diametru de până la 8 cm, de culoare galben-aurie, lipicioase, cu cinci sepale și 10-20 petale lungi de 2-4 cm și multe stamine. Înflorește din aprilie până în mai și face un fruct de tip poliachenă cu achene scurt-păroase, conform Wikipedia.

Reprezentanții Serviciului pentru Arii Naturale Protejate au postat mai multe fotografii ilustrând floarea, realizate în cadrul sitului Natura 2000, pe iazurile din valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi.



 

 

Spune-ne opinia ta