Rezultatele unui an de observații avifaunistice pe acumularea Hănești. S-a constatat diminuarea numărului de specii de viețuitoare (fotogalerie)

Pentru realizarea unei lucrări de licență, denumită „Aspecte ale diversității și ecologiei ornitofaunei din perimetrul și vecinătatea acumulării Hănești”, Miruna Delia Bacșabi sub îndrumarea coordonatorului științific conf. Dr. Carmen Gache, a efectuat observații lunare în situl Natura 2000 ROSPA0049 pe iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi.

În urma acestor observații, s-a constatat că din cele 80 de specii identificate pe parcursul studiului, 43 sunt incluse în Directiva Păsări, iar dintre acestea 17 specii fac parte din Anexa 1, pentru care comunitatea europeană este obligată să creeze condiții favorabile supraviețuirii și reproducerii lor. O parte dintre acestea sunt ciocănitoarea de grădini, sfrânciocul roșiatic, chira de baltă, stârcul pitic, lebăda de iarnă și eretele de stuf.

 

În Cartea Roșie a Vertebratelor din România din menționate 7 specii de păsări identificate în zona iazului Hănești, care fac subiectul unor categorii de vulnerabilitate, scrie Asociația Arii Naturale Protejate.

Categoriile sunt:

- 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒊 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒄𝒍𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆 - cu risc mare de dispariție în stare sălbatică în viitorul apropiat (egreta mare, egreta mică, stârcul roșu, corbul);

- 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒊 𝒗𝒖𝒍𝒏𝒆𝒓𝒂𝒃𝒊𝒍𝒆 - cu risc de dispariție în stare sălbatică pe termen mediu (stârcul de noapte, barza albă, viesparul).

Comparativ cu studiile anterioare, s-a constatat diminuarea numărului de specii, una dintre cauzele principale fiind reprezentată de reducerea și chiar dispariția unor habitate favorabile. Spre exemplu, zonele mlăștinoase din coada acumulării acvatice.








Fotografiile sunt realizate de echipa Serviciului Teritorial Botoșani al ANANP.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...