Doamna Marieta Baciu, botosanenii va asculta de peste 30 de ani, de cand, tanara violonista fiind, ati parasit Iasul, oras natal, pentru a va aseza in acest loc magic enescian, romantic eminescian, dar atat de sarac si, uneori, de ne/cunoscator in ale culturii. In 30 de ani, Filarmonica botosaneana si-a conturat o aura stralucitoare, pe care melomanii o simt, o apreciaza si chiar o mentin anume parca pentru a darui acestui loc cinstea pe care o merita. Ati regretat vreodata ca ati ramas la Botosani, ati visat la scenele mari, la glorie?
MARIETA BACIU: Cum bine ati spus, aici, la Botosani este un loc cu o incarcatura spirituala densa, cu totul speciala si fiecare artist ii simte influenta in fiecare clipa. S-ar putea sa para banal, dar noi am putut sa verificam prin numeroasele concerte in strainatate ceea ce inseamna sa nu te afli acasa inconjurat de caldura si aprecierea plublicului tau.
Negresit, ne bucuram oriunde avem concerte de aplauze, cuvinte frumoase si cronici favorabile, dar purtam permanent in fiinta noastra "dorul de acasa". Aici ne simtim nu numai bine, dar avem si datoria ca prin prezenta noastra pe scena, sau intr-un cadru unde se vorbeste despre frumos, sa-i calauzim pe cei de langa noi spre a reusi sa descopere parti ascunse ale sufletului.
Fiecare sunet si muzica in toata splendoarea ei ne ajuta sa ne detasam de cotidian, sa ne simtim mai curati sufleteste, mai buni si solidari cu aproapele nostru. Cum viata mi-a fost acompaniata moment de moment oriunde m-as fi aflat de aceste directii, ma consider un cetatean al acestei lumi, dar care poate fi focalizat la Botosani.
In consecinta, artistul nu cauta gloria, nu-si propune asa ceva, ci intreaga sa viata si-o dedica aproapelui si cercetarii in dorinta de a atinge perfectiunea.
Filarmonica Botosani prezinta, de multe zeci de ani, un concert saptamanal. Ce inseamna, pentru un instrumentist, cele cateva ore de concert din fiecare vineri? Cata munca se afla in spate? Cat din personalitatea dirijorului invitat isi pune amprenta, sau mai degraba cat de dificila este adaptarea la modul de lucru al fiecarui invitat?
MARIETA BACIU: Pentru a va raspunde si pentru a intelege cu adevarat viata si sufletul unui artist ar trebui sa ne intoarcem la anii copilariei. Pentru marea majoritate dintre noi, copilaria a fost cu un regim mai sever, urmata de adolescenta, tinerete si maturitate asociate cu foarte multe renuntari. Prezenta pe scena este bucuria noastra si, asa cum spunea Auguste Rodin, artistul adevarat este poate singurul care-si face munca cu placere.
Cand suntem pe scena iubitorii de frumos primesc mesajul nostru, dar sunt convinsa ca fiecare dintre ei constientizeaza ca nimic nu se poate obtine fara efort si lucru metodic.
Saptamana de saptamana la pupitrul orchestrei noastre avem cate un invitat si intreaga munca de realizare a unei conceptii stilistice este cel mai dificil si interesant proces pentru fiecare. Dupa cum se stie, capacitatea de sinteza si gandire estetica a dirijorului se recunoaste prin executia orchestrei si reusita o reprezinta aplauzele publicului. Acestea sunt pentru noi cea mai frumoasa rasplata pe care o asteptam la fiecare final de concert.
Invitarea la Botosani a unor personalitati de marca, ma refer aici la dirijori, tenori, soprane, actori, reprezinta pentru public un real deliciu cultural, o atractie fara tagada, uneori o motivatie pentru a cumpara bilet la concert. Cat de important este invitatul pentru un instrumentist al Filarmonicii? Poate contribui acesta la continua formare profesionala a omului din orchestra?
MARIETA BACIU: Ideea de a fi invitat in cadrul unui concert simfonic este din start onorant si obligant. Nu este putin lucru sa se realizeze in cateva repetii armonizarea intre solist si orchestra.
Pentru aceasta, in procesul de preparare a concertului mai exista un capitol peste care niciun artist nu sare - studiul individual si analize comparate de interpretare a materialului. In felul acesta munca dirijorului de realizare a mesajului muzical este mult mai usoara. Fiecare artist este o individualitate, insa pregatirea si disponibilitatea tehnica il ajuta sa se armonizeze cu intregul aparat al orchestrei si prin participarea constienta a tututror compartimentelor se realizeaza structura mesajului pe care publicul il receptioneaza.
Orchestra, in ansamblul ei, este un organism complex si nimic nu functioneaza la intamplare, totul are rigoare matematica, logica muzicala.
In anul 2008 ati constituit Orchestra de Camera "Enescu", un proiect extrem de necesar in acest spatiu, care "sufera" oarecum de un chinuitor dezinteres pentru personalitatea compozitorului nascut in Livenii Botosanilor. Cu ce ganduri ati pornit la drum si cate dintre aceste ganduri si-au dovedit trainicia pana astazi?
MARIETA BACIU: La inceputul anului acesta am vorbit cu diferite ocazii, in presa, la televiziune despre acest proiect. Pentru artisti nu a reprezentat nicio noutate si daca a prins viata acum, in 2009, este poate pentru ca asa trebuia sa fie. Ceea ce trebuie sa evidentiez este sprijinul pe care l-am primit din partea conducerii filarmonicii si a oficialitatilor municipiului. De fapt, noi toti, fie ca suntem din orchestra de camera, sau toti ceilalti artisti, ne dorim sa se recunoasca de catre toti cei ce trec pragul salii de concert ca orasul acesta se reprezinta prin cultura si filarmonica, prin specificul ei face tot ce se poate pentru a oferi publicului partea sa specifica de frumos.
Peste cateva zile avem cel de al treilea concert din acest an si foarte curand vom face publicului cunoscute concertele stagiunii camerale pentru anul 2010.
Pentru joi, 26 noiembrie, pregatiti un concert al Orchestrei de Camera "Enescu", avandu-l ca invitat pe dirijorul Lucian Rosu, din Germania, o personalitate a lumii muzicale europene. Dincolo de profesionalismul dovedit de-a lungul timpului, Lucian Rosu, nascut la Piatra Neamt, v-a fost, iata!... coleg de banca in perioada liceului! Va rog sa precizati daca este prima colaborare cu dirijorul Lucian Rosu la Botosani.
MARIETA BACIU: Pentru mine este o frumoasa regasire cu violonistul si dirijorul Lucian Rosu, concert-maestru la "Staatstheater Kassel", si, desi suntem doar dupa cateva repetii impreuna, atmosfera frumoasa, linistita, cu substanta de lucru ne lasa sa speram la realizarea altor proiecte, poate chiar pentru 2010.
Pentru ca repertoriul ales este deosebit, accesibil, dar cu nuante subtile, sper din toata inima sa atragem cat mai multi iubitori in sala de concert.
Care va fi urmatorul proiect al Orchestrei de Camera "Enescu"?
MARIETA BACIU: Primul concert al orchestrei de camera va fi la mijlocul lunii februarie, cu un program integral J.S.Bach, avand doi solisti invitati - vioara si pian.
Ce cuvinte ati adresa unui botosanean care trece pragul Filarmoncii saptamana de saptamana, poate de ani de zile sau de zeci de ani?
MARIETA BACIU: Chiar daca noi, cei de pe scena, suntem "la inaltime", ne inclinam cu mult respect in fata Mariei Sale SPECTATORUL, multumindu-i pentru apreciere, sustinere si aplauze. Este cea mai frumoasa dovada ca efortul nostru in a transmite mesajul artistic este primit ca pe cea mai necesara hrana pentru suflet.
Ce cuvinte ati adresa unui botosanean care nu a urmarit niciodata un concert al Filarmonicii, uneori poate sub falsa impresie ca Filarmonica este un spatiu elitist, neaccesibil tuturor?
MARIETA BACIU: De foarte multe ori mi s-a pus aceasta intrebare. Nu as vrea ca in acest moment sa vorbesc despre cele cinci caracteristici ale mesajului artistic, ci sa-i indemn pe toti cei care ezita sa vina la concert sa vina pentru inceput sa incerce sa respire un altfel de "oxigen".
Dintr-o data vor simti ca muzica le largeste evantaiul de trairi si emotii si vor intelege ca, pentru a fi consumator de frumos, nu trebuie sa te preocupe decat bucuria starii. Tocmai de aceea artistul a fost inzestrat cu talent si se perfectioneaza continuu, ca mereu sa aduca in sufletul melomanului emotii deosebite cu efect benefic in descoperirea valentelor ascunse ale sufletului.
Ce poate fi mai frumos decat sa ne simtim in armonie unii cu altii!
Prin vocea mea, toti artistii Orchestrei de camera "Enescu" multumesc tuturor acelora care apreciaza efortul si daruirea noastra si va asteptam in aceasta saptamana in sala de concert.
(A consemnat Florentina Tonita)
VEZI SI MARIETA BACIU - Sunetul viorii dupa 30 de ani
Joi, 26 noiembrie 2008, ora 18,30
Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani
CONCERTUL ORCHESTREI DE CAMERĂ "ENESCU"
Dirijor: LUCIAN ROŞU (Germania)
În program:
George Enescu: Preludiul la unison (din Suita pentru orchestră op. 9)
Alfred Alessandrescu: Amurg de toamnă
W. A. Mozart: Mica serenadă, KV 525
Samuel Barber: Adagio pentru coarde, op. 11
Edward Elgar: Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20
W. A. Mozart: Divertismentul în re major, KV 136
Orchestra de Camera "Enescu" va invita la concert!
Stiri Botosani Wednesday, 25 November 2009 SpecialSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Atenție, șoferi, vizibilitate redusă și polei pe șosele în această dimineață!
Meteorologii au emis un Cod galben de ceață și polei pentru judeţul Botoșani și care este valabil până la ora 09:00 Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilita...
Recunoști replica? (Foto)
Mesterul Manole, cocotat pe schele, spoia tavanul manastirii. Ramane fara var in galeata. Ca sa nu se dea jos de pe schele, striga la unul dintre cei noua mesteri mari, calfe si zidari: - Macheee !...
Calendar ortodox, 28 noiembrie: Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh
Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou (†766) a pătimit din porunca împăratului Constantin Copronim (741-775) pentru că a apărat cinstirea icoanelor. Născut în Constantin...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.81 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici