NASA face azi a doua încercare de lansare a misiunii Artemis spre Lună. Care sunt momentele critice ale lansării

NASA va încerca astăzi, la ora 19:17, ora României, o nouă lansare spre Lună a misiunii Artemis, după ce prima încercare, programată la începutul săptămânii, a fost împiedicată de probleme tehnice apărute la unul dintre motoare. Dacă totul decurge conform așteptărilor, racheta SLS (prescurtarea de la „Space Launch System” - „Sistem de Lansare în Spațiu”) va decola de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, în cadrul unei ferestre de lansare care se va închide la ora 21:17, scrie Digi24.ro.

SLS urmează să trimită noua navetă Orion într-un zbor de testare de șase săptămâni, fără echipaj uman, în jurul Lunii și înapoi. Călătoria mult-așteptată ar da astfel startul programului Artemis prin care NASA își propune să ducă un om pe Lună până în 2025 și, ulterior, chiar pe Marte. Artemis devine astfel „succesorul” direct al proiectului lunar Apollo din anii 1960 și 1970.

În cadrul ambițiosului proiect a lucrat și un inginer român - Dragoș Alexandru Păun, a cărui sarcină a fost implementarea a 8 motoare auxiliare („de back-up”) din cele 33 montate pe așa-numitul Modul European de Serviciu (ESM) al navei Orion.

ESM asigură, printre altele, propulsia și sistemele de menținere a vieții pentru echipajul de pe nava Orion și a fost realizat în cadrul unui parteneriat NASA - Agenția Spațială Europeană. Practic, este pentru prima oară în istorie când NASA a acordat încredere deplină unor companii și instituții non-americane să se ocupe de realizarea unui element-critic din cadrul unei misiuni de o asemenea importanță.

Anularea zborului de la începutul lunii, cauzată de defecțiunea unui senzor Inginerii NASA au fost nevoiți să anuleze prima lansare, programată luni, 29 august, după apariția unor probleme la răcirea motorului 3 din cele patru ale blocului principal („core” în limba engleză) al rachetei SLS, cea mai puternică rachetă fabricată vreodată de NASA și care are rolul de a lansa spre Luna nava Orion (fără echipaj uman, de data aceasta). Echipele de ingineri au încercat apoi, conform NASA, să exerseze procedurile de încărcare a combustibilului, pentru ca problema tehnică apărută luni să nu se mai repete. Ulterior, s-a aflat că respectivul motor funcționa normal.

„Un senzor a fost problema și cu siguranță motorul era răcit cum trebuie”, a explicat pentru digi24.ro, Dragoș Alexandru Păun.

În plus, reușita lansării de azi depinde în mare măsură și de starea vremii. Atâta vreme cât nu plouă, orarul lansării rămâne neschimbat.

„Ploaia per se nu este o problemă mare, mai problematice sunt fulgerele, care pot defecta electronica și produce incendii. Florida e cunoscută pentru furtuni cu descărcări mari de electricitate”, a spus Dragoș Alexandru Păun.

Care este „orarul” lansării misiunii Artemis 1, în cazul în care totul decurge conform planului

Ora 19:17 La momentul „T-0” se dă comanda de lansare: are loc aprinderea motoarelor „booster”, separarea „ombilicală” a ansamblului SLS-Orion de rampa de lansare și decolarea, propriu-zisă. Momentul „T+00:02:12”. La două minute și 12 secunde după lansare, este programată separarea motoarelor „booster” (cu combustibil solid, care se află în părțile „laterale” ale SLS).

Momentul „T+00:03:19”. După aproximativ trei minute, are loc separarea capsulei de salvare montate în vârful navei Orion. Momentul „T+00:08:04”. Se inițiază comanda de oprire a motoarelor blocului central al SLS. Momentul „T +00:08:16”.

Are loc separarea blocului central al SLS de Orion Momentul „T+00:18:20”. Se inițiază desfășurarea panourilor solare ale navei Orion. Procesul e estimat a dura în jur de 12 minute. Momentul „T+00:51:22”.

Manevră orbitală în jurul Pământului a navei Orion Momentul „T + 01:38:03”. După mai bine de o oră și jumătate are loc așa-numita „injecție trans-lunară”, realizată cu ajutorul ICPS - „treapta de propulsie criogenică intermediară” (de la ICPS – Interim Cryogenic Propulsion Stage), prin care nava Orion e propulsată pe un curs spre Lună. Momentul „T+02:06:10”. Are loc separarea ICPS de nava Orion.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...