Misteriosul „traseu al meditației” din Botoșani. ”Poate de la Sfânt vine toată liniștea!”

Amatorii de plimbări prin natură care-l descoperă numesc acest loc ”traseul meditației” pentru senzațiile pe care le încearcă străbătându-l. Poate fi parcurs în maxim o oră și jumătate dus întors, dar peisajul și experiența sunt de neuitat.

Misteriosul „traseu al meditației” din Botoșani. ”Poate de la Sfânt vine toată liniștea!”

   Foto: Adevărul

„Eu când am probleme, perioade stresante, nu găsesc soluții la ceva, eu acolo mă duc. Se întâmplă ceva magic. După ce-l parcurgi parcă ți se așează gândurile, efectiv găsesc soluții la toate. Plec, încărcat de liniște, relaxat, optimist”, spune Marius un drumeț, venit tocmai din județul Iași.

Poteca pustnicului din codrii seculari ai Voronei

Acest traseu se află în comuna Vorona, județul Botoșani. În mijlocul acestor păduri puțin străbătute se află și un schit de călugări, devenit loc de pelerinaj mai ales că adăpostește moaștele unui sfânt făcător de minuni, Cuviosul Onufrie. De altfel, aceast „traseu al meditației” se leagă de viața Cuviosului Onufrie. Acesta duce de fapt la chilia în care, acum 300 de ani, acest pustnic și-a petrecut mare parte din viață. Povestea lui Onufrie este fascinantă. A fost un nobil rus, al cărui nume a rămas necunoscut, care a trăit la Odessa, în secolul al XVIII lea, scrie Adevărul.

”Gândurile se opresc și simți stare de bine. Este efectiv paranormal”

Ca să ajungi la acest traseu, către grota Cuviosului Onufrie, din Codrii Voronei, trebuie urmat drumul județean care cotește la stânga din Vorona, la primul giratoriu. Există de altfel un indicator care arată drumul către Mănăstirea Voronei. Este primul popas. Trecuți de Mănăstirea Voronei, de asemenea o ctitorie veche, boierească, urmezi un drum de poveste prin mijlocul pădurii, către Schitul Sihăstria Voronei, aflat la 6-7 kilometri mai la deal. Drumul este perfect asfaltat și modernizat, oferind o experiență aparte cu păduri maiestoase de o parte și de alta a drumului dar și zone de unde se poat vedea, panoramic, codrii Voronei. Din păcat nu există un indicator care să orienteze turistul către acest traseu. Pur și simplu întrebați localnicii sau efectiv urmați primul drum la dreapta, înainte de indicatorul către Sihăstria Voronei.

Urmează un drum prin pădure, de exploatație forestieră, pietruit. La o răscruce cu văioage adânci, se urmează partea stângă a drumului și drept înainte până la un indicator ruginit care semnalează drumul către grota lui Onufrie. Iar de acolo începe experiența. Autoturismul poate fi lăsat la intrarea pe traseu. Urmează o potecă care se urcă pieptiș, dar este o porțiune redusă care solicită mușchii și poate descuraja. Poteca te „aruncă” într-un adevărat paradis verde, un tunel prin mijlocul pădurii. Timp de 40 de minute ținând poteca care șerpuiește efectiv printre copacii înalți și lăstăriș, turistul intră într-o lume a liniștii. Nu se aud decât păsările cântătoare, din abundență în zonă. Atât. Poteca urcă, coboară, se strecoară pe după arbori doborâți de furtuni, pe lângă râpe și pereți de calcar.

Amatorii de experiențe tari, pot traversa zone întregi pe buștenii uriașă căzuți, peste râpe adânci, ce trec de creștetul copacilor din vale. Drumul trece ca printr-un tunel de vegetație. „Intri ca într-un vortex. Treci efectiv printr-un tunel de verdeață cu cărarea care te duce, te coboară. Clar faci și sport, dar este accesibil, nu de obosește la modul în care nu te mai poți relaxa, să te simți istovit. Din contră, te încarcă. Liniștea și atmosfera sunt senzaționale. Doar triluri și în rest liniște și peisaje de-și taie respirația”, spune Gina, o tânără artistă care face drumeții ocazional.

”Poate de la Sfânt vine toată liniștea”

Poteca urcă la o altitudine de câteva sute de metri, având în vedere că se află nu foarte departe de comuna Tudora, acolo unde se află cel mai înalt punct din județul Botoșani, un deal de 550 de metri. Pe acest traseu către grota Cuviosului Onufrie senzația este asemănătoare cu cea a unei drumeții la munte. Aerul devine tare, iar pe una dintre laturile drumului, pădurea se îmbină cu versanți înalți de calcar, un peisaj foarte spectaculos. Acest lucru indică aproapierea de punctul de referință al traseului, grota Cuviosului Onufrie. Locul a fost amenajat sub forma unui altar de unde se poate apă proaspătă și te poți odihni pe o bancă. Mulți vin, se roagă pentru o minune din partea Sfântului.

Traseul poate fi continuat prin pădure. Dar cei mai mulți se încarcă energetic la grotă și preferă să mai trăiască odată experiența ”traseului meditației”.

”Poate de la Sfânt vine toată liniștea. Pe acest traseu îți vine să meditezi. Poate, de la liniște, cine știe. Întâi ți se golește mintea de toate gândurile, apoi încep să vină soluțiile, gândurile se așează, apar rezolvări, idei. Pleci efectiv cu o stare incredibilă de spirit. Parcă ai fost la munte, nu ești epuizat, doar relaxat și liniștit”, spune Dorin, un profesor din Botoșani. Traseul este ideal și pentru familiile cu copii, evident cu precauțiile necesare în preajma zonelor abrupte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Starețul de la Sihăstria, despre caonizarea duhovnicilor botoșăneni. ”Când m-am simțit mai slab sau mai neputincios, le-am cerut ajutorul!” (Foto)

astăzi, 12:29
14

Reacția starețului Mănăstirii Sihăstria vine după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a nu mai puțin de 16 mari creștini români, printre aceștia aflân...

Litigiu între FC Botoșani și U Cluj, din cauza jucătorului plecat la Farul: ”Probabil că acum sunt supărați pe mine!”

astăzi, 11:32
149

Cele două au colaborat cândva, pentru transferul lui Victor Dican. Botoșani l-a cumpărat în 2022 pe acesta pentru 100.000 de euro, plus un procent de revânzare care însă nu...

ISU Botoșani: COD ROȘU de caniculă prelungit până marți!

astăzi, 10:33
144

Valul de căldură va fi intens și persistent. Temperaturile maxime vor fi de 37- 42 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 22 de grade (nopți tropicale). Disconfortul termic va fi...