Managerul Spitalului Județean: „Am fost forțați să ne schimbăm viața, e o traumă colectivă”

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Mavromati” din Botoșani, economistul Doina Caba, a transmis un mesaj adresat botoșănenilor, în mod deosebit pacienților internați pe secțiile unității pe care o conduce. Ea a subliniat că acest an și sărbătorile sale sunt atipice, însă „magia Crăciunului” rămâne la fel de puternică, indiferent de realitățile problematice.

Coordonatorul SJU vorbește despre „o traumă colectivă”, însă reiterează că bucuria poate proveni chiar și în condiții de pandemie și izolare. Totuși, Caba face apel la prudență și cumpănire în această perioadă.

Redăm integral mesajul acesteia:

__________________________

Dragi botosaneni,

Sarbatoarea Craciunului este perioada în care lumea începe să forfote de bucurie, entuziasm,  este perioada în care lumea e cuprinsă de magia sărbătorilor de iarnă unde cu toții pregătesc mâncarea tradițională,  curățenia înainte de sărbători si  bineînțeles  petrecerile de sărbători, bradul și alte tradiții, bucuria din roșul  obrajilor de pe fețele colindătorilor,

Cine poate descrie in cuvinte  bucuria si  fericirea din ochii familiei care te întâmpină înapoi acasă,  fericirea din ochii copiilor care primesc cadouri, sau voioșia cu care colindătorii cântă neîncetat Nașterea Domnului? Sau mirosul  îmbietor de cozonac făcut de bunica, ori vinul fiert cu scorțișoară.

Da, magia Crăciunului ne cuprinde pe  toți de la mic la mare.

Dar Sărbătorile din acest an nu vor fi la fel ca în anii precedenți. Am fost forțați să ne schimbăm viața, e o traumă colectivă, trăim o luna decembrie atipică, fără prea multe vizite, fără călătorii, fără petreceri. Amintirea vremurilor în care călătoream fără restricții sau ne vedeam cu prietenii ne face să ne gândim cu tristețe la sărbătorile care stau să vină.

Dar ne putem bucura de sărbători chiar și în aceste condiții.

Așadar, nu vom omite sărbătorile ci doar vom ajusta comportamentul nostru la situația actuală, gândindu-ne cu mult respect și dragoste la persoanele pe care dorim să le protejăm, in special in perioada sarbatorilor cand  dorim  sa fim cu familia noastra.

Insa in unele cazuri , a nu avea o mare reuniune de familie este optiunea cea mai sigura , chiar daca nu putem sarbatori impreuna anul acesta , putem gasi mijloace de a sarbatori  cand pandemia se va sfarsi.

Oamenii își asumă în mod eronat că sunt cu rude de încredere și apoi renunță la purtarea măștii ori uită de distanțarea fizică. Dacă avem intenția să găzduim o petrecere restrânsă, merită să ne gândim că un astfel de eveniment poate fi o sursă de răspândire a virusului și este indicat să ținem cont de cateva aspecte precum:

• să ne asigurăm că toți cei care vor veni vor respecta același “protocol”,

• să le reamintim că purtarea măștii și practicarea distanțării fizice cât și atenția la persoanele cu care se vor întâlni în această perioadă este foarte importanta.

Respectand aceste recomandari nu vom pune presiune pe sistemul sanitar si vom proteja sănătatea cadrelor medicale: medici și asistenți, dar și a celorlalți angajați din unitățile medicale si  ne asigurăm  că vom avea resursă umană în sănătate care să trateze și să ofere îngrijire în fața pandemiei de coronavirus.

Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă linişte, căldura şi armonie în suflet si  sa fiti sanatosi .

Crăciun fericit şi un An Nou plin de speranta !

Ec.Doina CABA

Manager Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani

 

Spune-ne opinia ta