Cu referire la pandemia de coronavirus, profesorul botoșănean Vania Atudorei, microbiolog federal RMCCM (Colegiul Microbiologilor din Canada) și supervizor al Departamentului de Sănătate și Farmaceutic al companiei EUROFIN, a sintetizat principalele aspecte pe care populația trebuie să le cunoască, în exclusivitate pentru Știri.Botoșani.Ro.
Vania Atudorei este expert al Organizației Națiunilor Unite și al Băncii Mondiale pentru țări din Africa.
Redăm, în continuare, „CORONAVIRUSUL COVID-19 – o boala emergentă”, o sinteză actuală pe înțelesul tuturor, redactată de către doctorul Vania Atudorei.
_______________________________________________
O boală emergentă este o boală infecțioasă nouă sau necunoscută, sau într-un context nou, așa cum a fost și SRAS-ul – sindromul respiratoriu acut sever apărut și el tot în China în anul 2002 și provocată tot de către un coronavirus sau Sindromul respirator al Orientului mijlociu descoperit în 2012. Numele de COVID-19 vine din limba engleză de la CoronaVirusDisease- anul 2019, când a fost descoperit.
Istoric
Acest virus a fost descoperit în noiembrie 2019 în orașul Wuhan din provincia Hubei din China, un oraș de 11.000.000 de locuitori. Deși în decembrie medicii chinezi au dat alarma, autoritățile Chinei comuniste i-au împiedicat să facă publice informațiile. În 20 decembrie erau 20 de cazuri confirmate iar în 31 decembrie 266 de cazuri. Abia în 20 ianuarie China a recunoscut (pentru a nu deranja sărbătorile noului an chinezesc), și pe 23 ianuarie a pus orașul Wuhan în carantină.
Două luni de cenzură în care epidemia devenise de necontrolat. A fost găsit și la unele animale, cum ar fi liliecii și pangolinii. De altfel originea sa, ca și în cazul gripei, este animală.
Descriere
Se numesc coronavirusuri de la proeminențele pe suprafață lor sferică, numite spikuri, cu care se agață de celulele umane și sunt compuse din glicoproteine, care au aspect de coroană. Familia coronavirusurilor este cunoscută, deoarece provoacă în fiecare iarnă guturaiul care este uneori confundat cu gripa.
Virusul este învelit de o capsulă de proteine și conține un acid ribonucleic – ARN, fiind un ribovirus, ca și virusul gripei. Deci în contact cu orice substanță capabilă să denatureze (coaguleze) proteinele, virusul este inactivat (alcool, formol, solvenți organici, detergenți, acetonă, fenol, acizi, baze, etc.) sau la căldură la temperaturi de peste 40 grade C, sau pH acid cum ar fi oțetul – acid acetic ce are un pH de 2.4 , sau pH bazic.
Supraviețuirea
Între 2 și 3 ore pe suprafețe uscate și în aer, și până la 6 zile în medii umede.
În general microbii, (virusuri și bacterii) supraviețuiesc mai mult la temperaturi mai scăzute și la umezeală, de aceea virozele respiratorii, dar și cele digestive, se întâlnesc mult mai frecvent iarna decât vara. În plus vara acționează și razele ultraviolete solare. Cum virusurile sunt obligatoriu parazite și nu pot supraviețui decât în interiorul celulelor vii: animale, vegetale sau bacteriene, aceasta explică durata lor de viață scurtă pe suprafețe și în mediul înconjurător.
Transmiterea
Virusul a fost izolat în nas, în gât și în materii fecale. Într-un mililitru de salivă pot există 100 de milioane de virusuri. De aceea o persoană infectată care tușește, strănută, vorbește, scuipă și nu poartă o mască, va elimina cantități mari de virusuri ce vor contamina persoanele din jur.
Incubație și simptome
Durata de incubație de la infectare și până la apariția primelor simptome, este între 3 și 14 zile, rapiditatea ei depinzând de doza infecțioasă sau încărcătura virală. Simptomele sunt: febra care depășește 38 grade C, tuse mai ales seacă, respirație dificilă și pneumonie bilaterală, care poate evolua spre deces. La acestea se mai pot adăuga și oboseală, dureri de gât și musculare, lipsa de apetit, scăderea numărului de globule albe și de trombocite în sânge.
Gravitate
Procentul de mortalitate cel mai ridicat este la persoanele în vârstă de peste 70 de ani (în jur de 20%) și la persoanele cu probleme pulmonare preexistente și cu imunitate scăzută. Cazurile grave reprezintă 5 % din total. Media mortalității la persoanele între 10 și 70 de ani este între 1 și 2 %.
Profilaxie și igienă
Spălatul frecvent cu apă caldă și săpun, asepsia mâinilor cu substanțe antiseptice conținând alcool sub formă de gel sau lichid (în caz de penurie de alcool se poate folosi și parfum sau apă de colonie care conține 60% alcool), portul unei măști în situații de aglomerații (transportul în comun, școli, grădinițe, spitale), dezinfecția suprafețelor, meselor de lucru, chiuvetelor băilor, toaletelor, suprafețe curate, dezinfectate și uscate, distanță de 2 metri între persoane, evitarea atingerii persoanelor suspecte, etc.
Dezinfectanți eficienți
Alcool, hipocloritul de sodiu (apă de Javel), apă oxigenată, clorhexidin, iod, acidul acetic (oțet) și peracetic, fenoli, amoniu cuaternari, etc. Farmaciștii va pot sugera dezinfectantele capabile să distrugă virusurile.
Vaccin
Se lucrează și se testează în prezent vaccinuri în China, USA (compania Modernă din Cambridge-Boston), Franța, Canada și Germania – compania CureVac din Tübingen.
Pe 2 martie 2020, președintele companiei germane Daniel Menichella a fost invitat la Casa Albă de Donald Trump, care i-a propus să rămână și să lucreze în USA, iar o săptămână mai târziu, domnul Menichella a demisionat fără nicio explicație. Ziarul german Welt am Sonntag a raportat că președintele SUA, Donald Trump, a oferit companiei germane CureVac aproximativ 1 miliard de dolari pentru a obține vaccinul „numai pentru Statele Unite”.
Uniunea Europeană investește 10.000.000 de euro pentru 136 de echipe de cercetători care speră să obțină vaccinul într-un an.
Tratament
Nu există un tratament eficient confirmat. Există unele publicații despre unele teste cu unele medicamante cum ar fi: quercetol în Canada, Plaquelin sau clorochin și hydroxichlorochin în Franța, (un medicament utilizat contra malariei), Remdesivir fabricat de Gilead în USA sau Favipiravir, un antiviral japonez eficient și contra virusului Ebola, dacă bolnavii contaminați nu au o încărcătură virală prea mare.
_________________________________________________
Despre profesorul Vania Atudorei:
A finalizat:
- Masterat – Universitatea Laval, Facultatea de Farmacie – 2004
- Doctorat – Microbiologie - Univ. Laval – prof. Marc Lavoie – 1993
- Doctorat – Microbiologie – Univ. Din Geneva – Elveția – prof. Gilbert Turian-1990
- Masterat – Biologie Medicala : Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași – 1978
- Certificat in Pedagogie – Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași – 1977
- Licență în Biologie – Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași – 1977, Diploma de Merit "Magna cum Laudae" - sef de promoție pe țară;
- Curs International FEBS – Biochimie – Universitatea din Cluj – Napoca – 1986
A fost sau este membru al următoarelor asociații :
- Consiliul de Administratie PharmaBioDéveloppement al Guvernului provinciei Québec din 2008;
- Consiliul de Administratie MMM – Musique MultiMontréal din 2010 ;
- Societatea de Microbiologie din Franta – SFM – no 2001142 ;
- Asociatia Microbiologilor din Québec – Canada
- Microbiolog RMCCM – Registered Microbiologist of Canadian College of Microbiologists
- Academia Romano-Americana – ARA
- Președinte fondator al ARL – Asociatia Romana din Laval
- Cetățean de onoare al municipiului Botoșani - Romania
Experienta profesionala
- Director General al Companiei Farmaceutice STERIGEN – Upton, Québec, Canada
- Profesor titular in Tehnologii de fabricarea medicamentelor – Colegiul Gerald-Godin, Montréal, Canada;
- Profesor de Tehnologii agro-alimentare la Universitatea Guelph – campusul Alfred, provincial Ontario
- Director de Laborator de Microbiologie – Bodycote Canada – Laval
- Director de Laborator de Microbiologie –Neopharm Canada –Blainville
- Director de Laborator de Microbiologie – Biopharm Canada – Laval
- Director adjunct de Laborator de Microbiologie – Spitalul General Delémont, Jura, Elvetia
- Microbiolog Șef în Ministerul Mediului, Oficiul Apelor si Protectia Naturii – Jura , Elveția
- Sef de Laborator Microbiologie – Uzina de Medicamente Terapia , Cluj – Napoca, Romania
- Expert international ONU si Banca Mondiala pentru tari din Africa – ACDI – Agentia Canadiana de Dezvoltare Internationala : (Maroc, Mauritania, Senegal )
- Fondator al Asociatiei A3P Canada pentru companiile farmaceutice, prim Vice-Presedinte