Este 1 MAI. Cum sărbătoreau Ziua Muncii românii de altădată - VIDEO

Este 1 MAI. Cum sărbătoreau Ziua Muncii românii de altădată - VIDEO

Ziua muncii a fost comemorată în România, trecător, încă din perioada lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura românească în perioada comunistă.

Sovieticii au îmbrăţişat cu drag sărbătoarea considerând că "se opune filozofiei capitaliste americane" şi au impus-o în URSS şi în blocul comunist din Est.

În România în perioada comunistă aveau loc evenimente propagandistice ale regimului, cu manifestaţii de amploare pe străzi şi stadioane. După decembrie 1989 sărbătoarea a rămas în mentalul colectiv, dar s-a renunţat la manifestaţii şi s-a preferat mersul la iarbă verde.

Astăzi, fie că pleacă într-o mini-vacanţă, fie că stă pe lângă casă, tot românul iese la un grătar de 1 Mai, zi liberă de la stat care, dacă avem noroc, pică aproape de weekend şi, prin urmare, poate fi sărbătorită ca-n poveşti. Iar dacă este Paștele, ca în acest an, sărbătoarea e și mai mare.

Înainte de 1989 însă, Ziua Muncii era sărbătorită cu parade grandioase de care ne amintesc fotografiile din acele vremuri. 1 MAI nu s-a sărbătorit întotdeauna la mare sau la munte. Înainte de 1989, clasa muncitoare ieşea la paradele organizate de comunişti pentru a încânta ochiul mai marilor ţării.

Pe vremea lui Ceauşescu, defilările au devenit de-a dreptul grandioase.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă şi manifestaţii uriaşe. Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi , cu toţii se strângeau pentru a demonstra în sincron prin faţa autorităţilor.

În perioada comunistă, evenimentul era marcat de cu defilări grandioase. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu „sentimente de înaltă preţuire şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

Iată și imagini care sunt atât de familiare bătrânilor noștri dar și ciudate pentru noua generație:

Astăzi, printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

 

Spune-ne opinia ta