Chiar și în contextul actual, nu trebuie să uităm de datini și obiceiuri, iar bucatele tradiționale sunt modalitatea perfectă de a ne aminti de vremurile bune și de a ne bucură de un strop de normalitate.
Am selectat cinci feluri de mâncare care pot face din masa festivă un adevărat desfăț culinar.
Drob tradițional:
300 g carne macră de miel
ficatul, rinichii, inima și plămânii de la un miel
3 legături ceapă verde
3 legături usturoi
6 ouă
o legătură pătrunjel
o legătură mărar
sare
piper
4-5 ouă fierte tari
Organele bine spălate și carnea se pun la fiert în apă cu sare. Se ia spuma ori de câte ori se formează și se verifică după 30 de minute de fiert. Carnea și organele fierte se trec prin mașina de tocat odată cu ceapa și usturoiul, se adaugă apoi mărarul și pătrunjelul mărunt tocate și se amestecă cu ouăle bătute. Se potrivește gustul de sare și piper. Într-o tavă de cozonac unsă cu un pic de ulei și tapetată cu făină se pune jumătate din amestecul de carne, se așază ouă fierte și curățate și se acoperă cu restul compoziției. Se lasă la cuptor 40 de minute, în funcție de cuptor. Se lasă să se răcească în tavă și apoi se scoate.
Pască
Pentru aluat: 1 kg făină, 50 g drojdie, 10 ouă, 600 g zahăr, 375 ml lapte, 375 g margarină, coaja rasă a unei lămâi, 200 g stafide, 3 pliculete zahăr vanilinat, 1,5 kg brânză, 100 g griş, 100 g smântână, sare.
Pentru tavă: margarină
Mod de preparare:
Seprepară o maia din drojdia carese sfărâmă și se amestecă cu 3-4 linguri de lapte călduţ, 50 g făinăși 50 g zahăr. Se amestecăși se lasăsăfacă băşici.
Se toarnă în mijlocul făinii și se amestecă ușor. Se adaugă 250 g zahăr, restul laptelui, 7 ouă întregi, un praf de sare, coajă rasă de lamâie, 100 g stafide, un plic zahăr vanilat. Se amestecă și se toarnă alternativ și margarină, dar nu fierbinte. Se amestecă și se frământă 20 de minute. Se acoperă cu un șervet și se lasă să crească o oră, într-un loc ferit de curenţi. Brânza se mixează și se amestecă cu 300 g zahăr, smântână, 100 g stafide, 3 ouă şi gris. Tavăse unge cu margarină. Din aluatul crescut se rupe o bucată de mărimea unei portocale, se întinde și se așază pe fundul tăvii. Din aluat, se oprește o bucatădincare se va împleti crucea. Restul se modelează sub forma unui sul care se așază în tavă având grijăsă se păstreze gol mijlocul tăvii. Se pune brânză șideasupra se așază aluatul împletit în cruce. Se lasă tava aşa înca 10 minute şi apoi se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Se lasă să se răceasca în tavă.
Cozonac cu umplutură de nucă și cacao:
1 kg făină
50 g drojdie proaspătă
1/2 l lapte
200 g zahăr
5 gălbenușuri
200 g unt topit
o linguriță sare
2 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură:
500 g nucă măcinată
250 g zahăr
5 albușuri
o lingură cacao
Pentru copt: un gălbenuș
Întâi se prepară maiaua din drojdia desfăcută în 150 ml lapte călduț, 100 g făină și o lingură de zahăr. Se lasă 10 minute să acționeze, timp în care se cerne într-un vas încăpător restul de făină, se face un gol la mijloc și se pune maiaua. Gălbenușurile se freacă bine cu un praf de sare și se adaugă, se amestecă și se toarnă treptat și alternativ laptele, untul topit și răcorit, cele două tipuri de zahăr, coaja rasă de lămâie. Se frământă aproximativ 20 de minute, până se desprinde de vas, se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut o oră.
Între timp, albușurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă nuca și cacaua. Aluatul crescut se lucrează puțin pe masa presărată cu făină, se împarte în două și se întind două foi. Se umplu, se rulează și se așază în tăvile unse cu ulei și tapetate cu hârtie. Se mai lasă 15 minute să crească. Se ung apoi cozonacii cu gălbenuș și se coc circa 50 de minute. Se lasă să se răcească în tavă.
Ciorbă de miel
Ingrediente: 2 litri apă, 1 litru borş, 1 kg carne miel, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, verdeaţă, cozi de ceapă verde, sare, piper, 3 linguri orez, 1 gălbenuş, 4 linguri smântână, 1 legatura leuştean.
Mod de preparare:
Pentru ciorba de miel se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure. Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu trebuie să clocotească pentru că se destramă carnea de miel. Când şi carnea, şi zarzavaturile au fiert, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat şi se adaugă 2-3 linguri de orez , câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Se lasă să fiarbă orezul şi se acoperă cu un capac.
Între timp, într-un castron, se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. După ce s-a făcut ciorba de miel, se opreşte focul şi se toarnă smântâna amestecânu-se cu atenţie să nu formeze cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.
Stufat de miel
Ingrediente: 750 g carne de miel cu os, 8 legaturi ceapă verde, 5 legaturi usturoi verde, 2 linguri bulion, 100 ml ulei, 1 lingurita condimente pentru miel.
Mod de preparare:
În ulei încins se prăjeşte pe toate părţile carnea de miel. Se scoate si, în acelaşi ulei, se călesc ceapa şi usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se presară condimentele pentru miel şi oaie şi bulionul desfăcut cu atâta apă cât sos se doreşte a avea în final. Se lasă să dea un clocot. Într-un vas de cuptor, se aşează carnea, se pune sosul de ceapă şi se dă la cuptor pentru 30 de minute.
sursele rețetelor: unica.ro și libertateapentrufemei.ro