VIDEO: Tentativă de omor între colegi de clasă, în timpul orelor de curs. „Este întreaga comunitate în stare de șoc”

VIDEO: Tentativă de omor între colegi de clasă, în timpul orelor de curs. „Este întreaga comunitate în stare de șoc”

Organele judiciare au deslușit firul întâmplărilor în cazul elevului de 17 ani incendiat în timpul orelor de curs, în incinta Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din orașul Flămânzi. Internat într-o clinică de specialitate din Iași, copilul a fost povestit cadrelor medicale că a fost agresat anterior, iar cercetările dovedesc că băiatul a fost victima unei tentative de omor.

Din probatoriul administrat până în prezent, reiese că tânărul, care suferă de afecțiuni medicale, a fost lovit de mai multe ori și pulverizat cu un spray inflamabil, folosit pentru curățat tabla din clasă, lichidul fiind ulterior aprins cu bricheta. Ancheta a fost declinată Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani.

„În urma probatoriului administrat de către polițiști, până în acest moment, în cauza privind un minor care a suferit arsuri la partea superioară a corpului, în timp ce se afla în incinta unei unități de învățământ, din orașul Flămânzi, s-a propus declinarea acesteia, către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă de omor”, a declarat, joi, Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean.

„Nu mai așteptați, copilul nu mai vine”

Familia adolescentului povestește îndurerată despre momentul în care a primit vestea incidentului. Rudele nu pot înțelege lipsa de umanitate și teribilismul liceenilor.

„Am văzut că nu mai vine, m-am dus devale. Ducându-mă la vale, venea paznicul, ăsta care e portarul. El mi-a adus ghiozdanul la copil. O zis <>. Unul, după câte s-ar auzi, i-o fi dat foc, unul îl ținea. L-o ars la gât și la piept”, a povestit Mihai Rădeanu, tatăl elevului.

Potrivit acestuia, băiatul a mai fost victima unor agresiuni, pe fondul discrepanțelor dintre el și majoritatea colegilor. Suferind de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), relațiile copilului deveneau adesea conflictuale, însă niciun incident petrecut până în prezent nu a avut o asemenea amploare. „Îl mai băteau copiii, asta e tot, altceva nu știu”, a mai spus tatăl.

Copii lăsați nesupravegheați pentru o plimbare la seră

Cadrele didactice au relatat că incidentul s-a petrecut după ce profesoara care susținea cursul la clasă a părăsit clădirea pentru a merge la seră. Directorul liceului a demisionat din funcție în urma acestui incident, în locul său fiind numită interimar Marinela Guraliuc. Ea a confirmat că elevii au fost lăsați în deplină libertate, în timpul orei, de altfel un obicei în rândul angajaților din învățământ.

„Nu eram în sala de clasă, venisem de la Inspectorat. Am trecut pe la dânșii, că obișnuiesc să trec după ce se sună. Pe parcursul pauzelor stau totdeauna printre copii, trec obligatoriu să văd dacă a intrat fiecare profesor la clasă. Am intrat și la clasa lor, că se sunase, am întrebat ce oră au, că erau singurei, și au zis că au cu doamna director. Doamna se îndreptase spre seră cu domnul profesor căruia se dusese să îi prezinte sera, pentru un proiect care se va derula la noi în școală. Le-am zis să stea liniștiți, că vine doamna profesoară și m-am deplasat la mine în birou”, a povestit Marinela Guraliuc.

„Avea urmele de arsuri, era pielea jupită și s-a dus la baie să se răcorească, îi era și sete. Eram speriați și noi, că eu sunt mamă și știu ce înseamnă. În această clasă, sunt și alți copii cu CES, sunt trei copii cu certificate, iar din ce am înțeles sunt și alți trei copii care ar trebui să aibă certificate, dar nu au fost ajutați să ajungă la comisie pentru a le obține. Acești copii erau monitorizați de psihologul școlar, pentru ei s-au alcătuit planuri de serviciu specializate, iar în cadrul acestor ședințe, doamna consilier se ocupa de situații”, a adăugat aceasta.

Cerințe educaționale nu tocmai speciale

În conformitate cu prevederile legale, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a demarat cercetări disciplinare cu privire la acest caz, în vederea stabilirii și adoptării unor măsuri administrative care să prevină un eveniment similar.

„În afara regretelor pe care le transmitem familiei copilului afectat și dorinței noastre de a se reabilita și de a se recupera cât se poate de repede, pentru a reveni la școală, este clar că trebuie să luăm și măsuri administrative, pentru că, pe lângă ancheta pe care o desfășoară Poliția, și Inspectoratul Școlar, și Consiliul de Administrație al unității trebuie să desfășoare în paralel niște verificări pentru stabilirea cauzelor și mai ales a măsurilor care trebuie luate. În afară de sancțiunile disciplinare, pe cale administrativă, se impune un program de consiliere, pentru că atât elevii sunt foarte afectați de ceea ce s-a întâmplat în colectivul lor, cât și cadrele didactice. Mai ales directorul, care a ales să solicite în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, încetarea contractului de management pe care îl avea, obținut în urma concursului pentru directori din prima sesiune a anului trecut”, a declarat Ada Macovei, inspectorul școlar general.

Oficialul a amintit că sistemul de învățământ este unul de masă, iar copiii care suferă un handicap sunt tratați în același mod cum sunt elevii sănătoși.

„Este întreaga comunitate în stare de șoc și ne dorim să se revină cât mai curând la normalitate acolo și astfel de incidente să nu se mai întâmple, pentru că, după o viață petrecută la catedră, după mii de ore în care îți faci datoria exemplar și oferi modele de bune practică, se întâmplă un eveniment din acesta, care poate să aibă consecințe extraordinar de grave. Sunt foarte mulți copii cu cerințe educaționale speciale în sistemul de învățământ de masă, pentru că așa funcționăm, în sistem integrat”, a mai spus Ada Macovei.

Starea băiatului este stabilă

Adolescentul de 17 ani este internat la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași, unde a fost diagnosticat cu arsuri de gradele II şi III pe 20% din suprafața corporală.

„Are o arsură prin flacără pe 20% din suprafaţa corporală, respectiv la nivelul feţei, regiunii cervicale anterioare, torace şi la nivelul membrelor, parcelar. Declarativ, a fost agresat fizic. A fost internat într-o primă etapă pe secţia ATI, a fost stabilizat, şi s-a iniţiat terapia specifică. Având în vedere starea evolutivă favorabilă, a fost transferat la Unitatea de Arşi pentru a se continua terapia specifică. Arsurile pot avea întotdeauna şi o evoluţie imprevizibilă. Sperăm ca acest caz să fie favorabil. Nu sunt arsuri de căi aeriene superioare, însă vom trage o concluzie după câteva zile de terapie. Are intervenţii chirurgicale programate care îndepărtează zonele de necroză şi probabil va fi nevoie şi de grefe pe zonele respective”, a afirmat dr. Solange Roşu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

„Dimineață, când am vorbit cu el, a spus că se simte mai bine”, a spus miercuri tatăl băiatului.

 

Spune-ne opinia ta