Participanții la acțiuni și misiuni militare, cei răniți în teatrele de operații, dar și urmașii celor decedați în astfel de misiuni vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe mijloacele de transport și de reducerea taxelor speciale, potrivit unui proiect de lege pus miercuri în dezbaterea senatorilor.
Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege de la Senat stabilește că, alături de veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, vor beneficia de scutiri ori reduceri de taxe și impozite și participanții la acțiunile militare recente, cât și urmașii celor decedați în astfel de misiuni.
La modul concret, beneficiile sunt scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport și aplicarea de reduceri sau chiar scutirea de la plata taxelor speciale, care, potrivit Codului fiscal, sunt instituite și destinate pentru funcționarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice și juridice.
Un exemplu în acest sens este taxa specială pentru promovarea turistică, care, în cazul Bucureștiului, este de 0,5% din prețul cazării pe zi a unui turist.
Pe de altă parte, trebuie să detaliem categoriile de viitori beneficiari ai măsurilor prezentate. Mai exact, este vorba despre cei răniți în acțiuni militare, misiuni și operații, despre militarii sau civilii cu invalidități rezultate din participarea la acțiuni și misiuni militare, cât și despre veteranii din teatrele de operații, care sunt, potrivit Legii 168/2020, cei ce au participat la astfel de acțiuni timp de cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ.
Pe lângă categoriile amintite, de scutiri sau reduceri de taxe și impozite vor mai beneficia atât copiii celor decedați ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații, dar doar până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, cât și soțul supraviețuitor, dacă nu s-a recăsătorit.