Unde ai voie să faci gratarul în această perioadă, pentru a nu risca amenzi de până la 5.000 de lei

Unde ai voie să faci gratarul în această perioadă, pentru a nu risca amenzi de până la 5.000 de lei

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei. În ultima vreme, autoritățile verifică foarte des respectarea acestei reguli, în condițiile în care, din cauza temperaturilor mari înregistrate, au apărut tot mai multe incendii de vegetație.

Potrivit regulilor stabilite acum zece ani, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare.

Mai exact, activitate de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului.

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic:

  • în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
  • în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Zonele indicate pentru activităţile de picnic sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora.

Pe de altă parte, zone special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce, așa cum spuneam mai sus, trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.

Așadar, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

În plus, atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice.

Cei ce iau parte la picnicuri trebuie să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.

O altă sancțiune ce-i vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, aplicată pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.

Sursa: Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

INSP: Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână

Vineri, 30 Septembrie 2022
57

Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, numărul total ajungând la 44, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Pu...

Autoritățile locale vor fi obligate să implementeze colectarea separată a deșeurilor textile și periculoase. Noi reguli privind gestionarea deșeurilor, adoptate la Guvern

Vineri, 30 Septembrie 2022
38

Din cauza nivelului redus al îndeplinirii de către autoritățile administrației publice locale a obligațiilor ce le revin în materia gestionării deșeurilor, România se află sp...

Cei ce vor să-și înlocuiască becurile convenționale cu becuri LED vor putea primi de la stat vouchere de 200 de lei

Vineri, 30 Septembrie 2022
117

Persoanele fizice interesate de schimbarea becurilor convenționale pe care le folosesc acum în locuințe, ce au un consum mare de energie electrică, cu unele LED, ce consumă mai puțin, vor p...