România şi alte nouă țări din UE solicită sancțiuni împotriva gazului rusesc. ,,Este necesar să se interzică importul de gaz cât mai curând posibil”!

Cele 10 ţări - România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda - doresc ca Europa să meargă mai departe şi să sancţioneze şi mai mult exporturile de combustibil ale Rusiei.

Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters, în condițiile în care Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Cele 10 ţări - România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda - doresc ca Europa să meargă mai departe şi să sancţioneze şi mai mult exporturile de combustibil ale Rusiei, pentru a reduce veniturile care îi alimentează războiul. „Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc şi GNL cât mai curând posibil”, afirmă cele zece ţări în documentul comun consultat de Reuters, relatează News.ro. „O alternativă la interdicţia totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc şi a GNL, aşa cum a fost deja stabilit şi în foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document, referindu-se la obiectivul UE de a pune capăt utilizării combustibililor fosili din Rusia până în 2027.

 

Cele 10 ţări afirmă că ar trebui, de asemenea, să li se interzică petrolierelor rusești care transportă GNL să acosteze în interiorul UE. scrie ȘtiripeSurse.ro

UE a sancționat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până în prezent nu a interzis importurile de gaze de la Moscova, deoarece unele ţări UE continuă să se bazeze pe acestea.

Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a reduce şi mai mult dependenţa de energia rusească. Sancțiunile - cea mai directă modalitate de a întrerupe importurile de combustibil rusesc - ar necesita aprobarea unanimă a tuturor ţărilor UE.

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a opus însă anterior sancţiunilor vizând energia rusească, în timp ce premierul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaz a Slovaciei în timpul unei vizite efectuate în decembrie la Moscova când s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin.

Importurile de gaze ale Europei de la fostul său furnizor principal, Rusia, au scăzut din 2022, iar blocul european a crescut importurile de GNL din SUA şi a extins utilizarea energiei regenerabile pentru a ajuta la acoperirea necesităților.

Importurile de gaze rusești au scăzut şi mai mult în această lună, când a expirat un contract ce aducea gaz rusesc în Europa prin Ucraina. Slovacia a promis însă că va încerca să reia acest acord.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câștig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoții în actualul sezon și își propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...