Protest inedit în faţa primăriei Dorohoi, astăzi după-amiază, când un grup de peste 35 de mămici, însoţite de copii, au cerut anularea obligativităţii purtării măştii de protecţie în şcolile din Dorohoi.
Acţiunea de protest a fost iniţiată de Andreea Fetcu, o mamă îngrijorată de efectele pe care purtarea măştii o are asupra propriilor copii. În demersul său, ea a convins şi alte mămici din Dorohoi să se alăture protestului, care a durat între orele 17:00 – 18:00. Proteste asemănătoare au loc zilnic, în multe municipii din ţară.
„Vrem zâmbete nu măşti”, „Vrem să respirăm, nu să ne mascăm”, „Fără mască în şcoli”, sunt doar câteva din mesajele imprimate pe foi, cu care protestatarele au venit în faţa primăriei, copiii la rândul lor având baloane inscripţionate cu „Stop mască” dar şi mici drapele ale României.
Andreea Fetcu, iniţiatoarea protestului şi cea care a depus documentaţiile la primăria Dorohoi, în vederea autorizării acţiunii, motivează prezenţa în faţa primăriei, sub slolganul “Stop masca în şcoli”, scrie Realitatea Dorohoiană.
„Nu suntem de acord cu purtarea măştii, de către copii, în şcoli. Cum au ieşit mamele în multe oraşe din ţară aşa şi noi am ieşit în lupta pentru protejarea copiilor noştri. Vrem să spunem publicului despre impactul negativ pe care îl are purtarea măştilor asupra dezvoltării copiilor noştri, începând de la şase ani şi până la vârsta adolescenţei. Au obligat copiii să poarte mască patru, şase sau opt ore pe zi, cât au ei de stat la şcoală. Copilul meu vreau să beneficieze de o stare de sănătate maximă. Când îi pui copilului masca pe faţă, mai are el sănătate maximă sau dreptul la o dezvoltare normală?”, se întreabă Andreea Fetcu, iniţiatoarea protestului.
Ea a mai spus că există studii care arată că oxigenarea insuficientă a creierului duce la probleme de concentrare, la scăderea atenţiei şi la oboseală psihică.
„Suntem aici să reprezentăm copiii noştri pentru că ne doare ce se întâmplă. Vrem să tragem de mânecă pe cei care nu înţeleg anumite lucruri, doar ca să aibă nişte comisioane grase. Frica este cel mai mare manipulator”, a mai declarat Andreea Fetcu.
La protest au participat mămici ale copiilor de la toate şcolile din Dorohoi. Ele s-au grupat în jurul Andreei Fetcu, care lucrează la un salon de înfrumuseţare, locul unde multe dintre mămici s-au plâns şi s-au revoltat de măsura luată de guvern, de a impune purtarea măştii de către copii în timpul orelor de curs.
„Lucrez într-un salon de înfrumuseţare şi am foarte multe cliente care s-au plâns. Toate sunt foarte supărate, revoltate şi nu sunt de acord cu purtarea măştii în şcoală. Cu conducerile şcolilor am stat de vorbă foarte puţin. Nici ei nu sunt foarte mulţumiţi, ne susţin în demersul nostru dar nu pot să se implice direct. Copiii vin acasă cu dureri de cap, cu stări de vomă, dureri de urechi cauzate de şiretul măştii, vin acasă foarte obosiţi şi spun că nu mai vor să meargă la şcoală. Îmi doresc să se alăture protestelor viitoare medicii şi profesorii pentru că şi ei suferă din această cauză dar şi cât mai mulţi părinţi să ni se alăture. Dar în primul rând Guvernul ar trebui să se trezească la realitate. Sper ca toate protestele, din toată ţara, cumulate să pună presiune asupra guvernanţilor. La Dorohoi vom continua cu protestele. Cel puţin la două săptămâni vom organiza câte un protest de acest fel”, a mai declarat Andreea Fetcu, iniţiatoarea protestului de la Dorohoi.
La protest, pe lângă mămicile majoritare, au fost prezenţi şi doi bărbaţi. Unul dintre ei, Mihai Amarie, care a venit în locul soţiei şi-a declarat şi el nemulţumirea de obligare a copiilor să poarte măşti de protecţie în timpul orelor de curs.
„Am venit în locul soţiei, care în acest moment este ocupată. Nu sunt de acord cu purtarea obligatorie a măştii. Ar trebui să fie opţional. Dacă un copil vrea să poarte mască nu este nicio problemă. Dar dacă un alt copil nu suportă masca, cum poate el să respire corect. Avem aşteptări de la toate autorităţile şi instituţiile atât locale cât şi centrale, începând cu primăria, consiliul local, consiliul judeţean şi până sus de tot la Guvern, să revină asupra deciziei de purtare a măştii în şcoli. Nu, la Dorohoi nu suntem singuri, proteste sunt în toată ţara. Sunt copii care au făcut atac de panică, nu-şi mai doresc să meargă la şcoală. Ăştia, guvernanţii, vor să-i prostească de mici. Îi învaţă să stea la distanţă unul de altul. Cum o să socializezze copiii între ei? Le deformează comportamentul social”, şi-a exprimat nemulţumirea Mihai Amarie.
A fost iniţiată şi o campanie de strângere de semnături din partea părinţilor copiilor nemulţumiţi de obligativitatea purtării măştilor în şcoli, tabelele cu semnături urmând să fie adresate Parlamentului României.
Protestul s-a desfăşurat fără incidente, participanţii, mămici şi copii, respectând directivele privind purtarea măştii şi distanţarea socială.
Totuşi, una dintre mămici şi-a manifestat nemulţumirea faţă de jandarmi şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor de forţă, care au venit în câteva rânduri şi au cerut protestatrilor păstrarea "distanţei sociale" între participanţi. "Ei ne cer păstrarea distanţei sociale însă uitaţi-vă la ei cum stau ciorchine, unul lângă altul, ei nu respectă tocmai regulile pe care ni le impun nouă".
Protestul a fost autorizat de către autorităţi. La faţa locului au fost prezenţi jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, pompieri, numărul acestora devenind la un moment dat sensibil egal cu cel al protestatarilor.