Proiect pentru prevenirea infracționalității în Botoșani, susținut de doi deținuți

Proiect pentru prevenirea infracționalității în Botoșani, susținut de doi deținuți

Miercuri, 10 iulie 2019, alături de membrii Asociației Serviciul Umanitar pentru Penitenciare Botoșani, specialiști din cadrul Sectorului Educație și Asistență Psihosocială și doi deținuți custodiați în cadrul Penitenciarului Botoșani răspund afirmativ invitației reprezentanților Primăriei comunei Răchiți de a lua parte la proiectul “Împreună pentru un viitor mai bun” – proiect de prevenire a comportamentelor deviante și de promovare a incluziunii sociale.

În actuala conjuctură socială înregistrată la nivelul țării noastre, se poate observa o coborâre a vârstei la  care comportamentele deviante se manifestă, minorii intrând frecvent în sfera  fenomenului infracţional, atât ca victime, dar şi ca autori ai faptelor antisociale, cu implicaţii negative majore asupra dezvoltării lor psiho-sociale. Printre cauze se regăsesc frecvent fie situația economic-socială deficitară, influența unui mediu familial nefavorabil, dar și influența nocivă a anturajului sau a altor persoane care prezintă un istoric infracțional, precum și mediul online care cultivă uneori violența, reușita prin mijloacele ilegale și imorale, precum și alte nonvalori dificil de gestionat la vârste fragede. 

În acest context, educaţia non-formală ca metodă de conştientizare a pericolelor şi a vulnerabilităţilor, dar şi a consecinţelor grave ale actelor antisocial, poate constitui un mijloc eficient de prevenire a comportamentelor deviante. Activităţile proiectului presupun întâlniri între membrii comunității locale şi cei doi deţinuţi, în cadrul cărora se vor prezenta mărturii vii și lecţii de viaţă sau poveşti din perspectiva omului aflat în detenţie, cauze care i-au influenţat pe cei condamnaţi la săvârșirea de infracţiuni şi pentru care suportă consecinţele încălcării legii.

Contactul nemijlocit cu persoanele aflate în detenție, traiectoria acestora, trăirile, speranţele şi dificultăţile pe care le-au întâmpinat aceștia în momentul primului contact cu rigorile carcerale pot constitui vectori ai schimbării, invitându-I pe cei prezenți la teme de reflecție în ceea ce privește atât contextul și consecințele săvârșirii de fapte sancționate de lege, cât și șansele de reintegrare în comunitate a celor ce prezintă acest istoric infracțional. Persoanele prezente astăzi în activitatea de prevenire, dar și de constientizare a problematicii reintegrării sociale dovedesc faptul că este necesară și merită acordarea unei a doua șanse. 

De asemenea, este de subliniat faptul că, în absența unei colaborări eficiente între instituțiile penitenciare și membrii comunităților locale, șansele de reintegrare socială postdetenție sunt diminuate semnificativ. Prin dezvoltarea acestui proiect, fiecare partener implicat urmărește să îşi aducă aportul la creşterea gradului de siguranţă comunitară, folosindu-şi resursele în sprijinul proceselor educative, încercându-se totodată înlăturarea prejudecăţilor pe care membrii comunității le au faţă de persoanele private de libertate, precum şi înţelegerea de către aceştia a rolului de partener social în slujba comunităţii îndeplinit de penitenciar.

- comunicat al Penitenciarului Botoșani - 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
200

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
194

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
285

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...