În prima zi din luna mai, elevi de la liceele „Petru Rareș”, „Dimitrie Negreanu” și „Grigore Antipa”, din Botoșani, au participat la o acțiune de voluntariat, dar și informativă pe domeniul cultural. Pe lângă faptul că au distribuit pliante, elevii voluntari au stat de vorbă și cu meșterii prezenți pe Pietonalul Unirii cu ocazia Târgului Meșterilor Populari.
Pliantele pe care aceștia le-au distribuit cetățenilor se referă la Campania „Hăinuțe pentru Arlechini”, care are drept scop colectarea de hăinuțe, care să le vină în sprijin copiilor proveniți din medii defavorizate.
Referindu-ne la interesul față de comunitate și îmbunătățirea vieții celor din jur, acest lucru le este tinerilor prea puțin cunoscut. Însă, voluntariatul poate schimba astfel de comportamente în unele care promovează responsabilitatea și implicarea autentică. În acest fel, tinerii, în zilele noastre, ajung să se gândească la scopul final al acțiunilor lor, dar și la valoarea adăugată pe care o aduc în societate.
„Acești tineri nu învață doar să devină ambasadori ai binelui, ci înțeleg că astăzi voluntariatul a devenit o formă de cultură, anume aceea a grijii necondiționate și a responsabilității față de cei vulnerabili. După cum se exprimă cei care analizează fenomenul voluntariatului în România, un rol important în această evoluție l-au avut organizațiile non-guvernamentale, care au derulat programe de acest tip și au avut rezultate pozitive. Acestea reprezintă o serie de lideri de opinie care s-au implicat și au creat modele, dar și evenimente culturale de voluntariat”, precizează Marius Pomîrleanu, președintele Asociației „Arlechino Moldova”.
„A fost o activitate frumoasă. Cu această ocazie am învățat despre tainele cu care bătrânii realizează meșteșugurile, am legat noi prietenii și le-am prezentat oamenilor noua activitate pe care o demarăm în cadrul campaniei Hăinuțe pentru Arlechini. Spre încântarea mea, unii oameni cu care am discutat știau deja despre această asociație și au fost încântați să discute cu noi și să ne susțină”, a spus Iuliana Nițișor, elev voluntar de la Liceul „Grigore Antipa” din Botoșani.
„O experiență de neuitat. Am învățat lucruri noi, am socializat cu oamenii din jurul nostru în timp ce împărțeam pliante. I-am informat despre campania pe care Asociația o derulează, dar am și vorbit cu meșterii, care ne-au povestit despre frumoasele obiceiuri moștenite din străbuni și date din generație în generație”, a adăugat Ana Maria Atomei, elev voluntar din cadrul Liceului „Dimitrie Negreanu” din Botoșani.