Astăzi, în incinta Palatului Administrativ al județului Botoșani a avut loc un eveniment important pentru tinerii aflați în sistemul de protecție a copilului. Este vorba despre o campanie, derulată la nivel național pe tot parcursul lunii septembrie, de conștientizare și informare a adolescenților care urmează să părăsească sistemul de protecție și trebuie să fie puși la curent cu drepturile și obligațiile pe care le au.
La nivelul județului Botoșani sunt un număr de aproximativ 200 de tineri care urmează să împlinească vârsta majoratului și trebuie să ia o decizie importantă pentru viața lor.
„Este o campanie prin care ne dorim să aducem informații tinerilor care doresc să înceapă viața pe cont propriu, pentru că ăsta este modul în care ei își aleg lucrul ăsta la împlinirea vârstei de 18 ani, sau aleg să fie în continuare beneficiari ai sistemului de protecție”, a declarat Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Famileii, Tineretului și Egalității de Șanse.
Odată ajunși într-un astfel de moment al vieții, tinerii instituționalizați au două opțiuni pe care le pot alege. Fie aleg să mențină măsura de protecție, fie părăsesc sistemul și își iau viața în propriile mâini. A doua opțiune înseamnă că ei, practic, pleacă din centrul rezidențial, de la asistentul maternal sau renunță la plasamentul familial.
Prima opțiune poate fi aleasă și cu niște condiții. Pentru a-și putea menține măsura de protecție trebuie să își continue studiile, având parte de o multitudine de beneficii din partea statului. De asemenea, în cazul în care tânărul nu poate să își continue studiile și nici să revină în familie, fiind în risc de excluziune socială, atunci poate rămâne în sistemul de protecție timp de doi ani, dar cu mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească în această perioadă.
În cazul în care tânărul alege să părăsească sistemul social și să fie pe cont propriu, atunci acesta poate să își exprime acordul în scris ca un asistent social din localitatea unde urmează să se stabilească să îl monitorizeze. În cazul în care se observă că nu se descurcă, va primi sprijin.
„Și eu cred că fiecare dintre noi, cei care suntem în fața copiilor, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a-i sprijini, pentru ca acești copii să fie bine informați în ceea ce privește drepturile pe care le au, să îi îndrumăm sau să le dăm sugestii pentru calea pe care o vor urma. Pe de altă parte, eu sunt convins de faptul că și colegii mei din cadrul DGASPC Botoșani își fac treaba și au grijă ca acești copii să fie bine informați, să cunoască toate condițiile și termenii, toate beneficiile și facilitățile pe care le au atâta timp cât sunt în sistemul de protecție al copilului sau după ce părăsesc acest sistem”, a declarat deputatul Dan Constantin Șlincu.
De reținut este faptul că odată exprimată opțiunea pentru încetarea măsurii de protecție specială, stabilirea unei noi măsuri nu mai este posibilă.
De asemenea, în cadrul acestei campanii s-a mai discutat și despre drepturile mamelor minore.
Au fost prezenți la eveniment subsecretarul de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Bogdan Paraschiv, vicepreședintele Consiliului Județean din Botoșani, Dorin Birta, subprefect al județului Botoșani, Paula Berențan, deputatul Constantin Șlincu, directorul executiv adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani, Alexandru Colbu și alți directori sau reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare.