Perioada critică prin care trece în aceste momente România, declanșată de criza sanitară produsă de coronavirus, marchează întreaga populație indiferent de categoria social.
Dacă pentru marea majoritate a cetățenilor recomandările autorităților sunt ușor de aplicat, iar accesul la sursa de apă pentru igienizare nu reprezintă o problemă, nu putem spune același lucru și despre oamenii străzii.
Din păcate, această catogorie de populație este mai vulnerabilă în fața virusului, neavând acces permanent la o sursă de apă și săpun.
"În plină pandemie de Covid-19, când majoritatea cetățenilor s-au autoizolat în case, există o categorie de persoane care ar putea fi considerată cea mai vulnerabilă - persoanele fără adăpost.
Aceste persoane sunt lipsite de hrană, posibilitate de muncă și îngrijire medicala. Oamenii străzii nu pot supraviețui când orașul e blocat și când orășenii se închid în case și se izolează de oraș”, au transmis reprezentanții Asociației Happy.
Autoritățile locale au pus la dispoziția acestor persoane spațiul din cadru Școlii nr.3 Botoșani, aflat sub administrarea Direcției de Asistență Socială (DAS), dar care nu poate oferi decât o masa caldă pe zi și un pat.
În anii precedenți, Asociația Happy a avut mai multe inițiative de a schimba și îmbunătăți condițiile de cazare a acestor oameni, dar, din diferite motive, apelul nu a fost concretizat.
Da data aceasta, reprezentanții asociației trag din nou un semnal de alarmă prin care solicită autorităților să asigure ajutoare de urgență persoanelor care își duc traiul pe străzi și să adopte măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii defavorizate.
„Solicitam autorităților să țină cont de situația și necesitățile persoanelor fără adăpost atunci când adoptă măsuri și politici publice în contextul epidemiei COVID-19, și de felul în care aceste măsuri le pot afecta pe aceste persoane, pentru care să instituie reguli specifice, dar și să asigure ajutoare de urgență pentru această categorie de persoane;extinderea capacității de găzduire temporară prin amenajarea de spatii temporare de găzduire cu sistem de triere și screening simptomatic,de asemenea amenajarea unei zone de servit masa .
Să intervină rapid în vederea amplasării unor stații mobile de igienă în care persoanele fără adăpost ar putea face duș și și-ar spăla hainele, accesul la apa calda fiind în momentul de față inexistent.
De asemenea, să permită organizațiilor neguvernamentale colaborarea în vederea implementării de strategii pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor fără adăpost”, completează Asociației Happy.