Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlineşte vârsta de 12 ani. Proiectul de lege promulgat de şeful statului prevede că părinţii asiguraţi au dreptul la cel mult 45 de zile anual.

Actul normativ oferă părinţilor salariaţi dreptul beneficia de concediu medical şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani.

Proiectul de lege adoptat extinde practic vârsta copiilor de la 7 ani, cum era până acum, la 12 ani.

Motivaţia iniţiatorilor acestui proiect de lege este că un copil bolnav cu vârsta de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a îngriji singur sau pentru a-şi administra medicaţia, scrie Rador.

În opinia psihologilor, vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă, şi în acest caz doar pentru câteva ore, este de 12 ani. Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinţi de a-şi îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii, susţin iniţiatorii proiectului.

În cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente legea prevede dreptul părinţilor la concediu medical şi indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 18 ani. Durata de acordare a concediului este de cel mult 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în dispozitive specifice aparatului lomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale. În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist, în funcţie de evoluţia bolii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
434

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
260

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
72

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...