Panică în rândul asistenților personali ai copiilor cu dizabilități. Care este situația la Botoșani!

Panică în rândul asistenților personali ai copiilor cu dizabilități. Care este situația la Botoșani!

 Sebastian Tocariu  

Începând cu anul 2019, salariile acordate asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități cad în sarcina autorităților locale, primăriile fiind obligate să trateze cu prioritate aceste situații. În ultimul timp, în presa națională apar tot mai multe informații potrivit cărora asistenții personali (care de cele mai multe ori sunt părinții copiilor cu dizabilități) au primit notificări din partea primăriilor, prin care sunt informați că nu există bani pentru salarii.  

Astfel, potrivit celor declarate în presa națională de Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, "în multe judeţe din ţară avem sute de părinţi care au primit aceste notificări cu privire la concediere. Acest fapt este extrem de grav, în condiţiile în care în România, în lipsa personalului calificat şi a centrelor speciale, unul dintre părinţii unui copil cu dizabilităţi trebuie să renunţe la job ca să aibă grijă de el. În schimbul acestui seviciu părintele primeşte suma de 1.200 de lei. Trebuie înţeles că aceşti bani nu reprezintă un beneficiu pentru părinte, ci o formă de protecţie pentru persoanele cu dizabilităţi. Prin această măsură, Guvernul taie şi ultima plasă de siguranţă pentru cei mai dezavantajaţi dintre cetăţenii ţării".


Sebastian Tocariu, Botoșani: "La noi nu au ajuns informații de acest gen"

La nivelul județului Botoșani, potrivit celor afirmate de către Sebastian Tocariu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), nu au fost înregistrate asemenea situații. Legea spune că aceste salarii reprezintă o prioritate și primăriile sunt obligate, prin resursele pe care le au, să asigure plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități. 

"La cunoștința noastră nu au ajuns astfel de cazuri. Noi am vorbit cu colegii de la Inspecția Socială, inventariem la nivelul județului situația asistenților persoanelor cu dizabilități, vedem care sunt comunele care au astfel de persoane cu handicap și asistenți plătiți. La noi nu au ajuns informații de acest gen. Însă primăriile sunt obligate de lege să asigure acești bani din buget și este o prioritate asigurarea salariilor asistenților personali", a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro directorul AJPIS, Sebastian Tocariu.

Pentru că la nivel național au existat și situații în care salariul unui asistent personal a fost obținut pe baza unor acte false, motiv care i-ar fi determinat pe unii primari să sisteze plata acestor indemnizații, directorul AJPIS spune că, acolo unde există suspiciuni, reprezentanții comunității trebuie să facă o sesizare în urma căreia se va solicita Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului revizuirea dosarelor vizate. 

"Încadrarea în grad de handicap este făcută de comisiile de la DGASPC, acolo se stabilește dacă trebuie însoțitor la o persoana sau alta, după care persoana merge la primărie și solicită plata salariului. Dacă există alte date, se poate face și la noi, la Inspecția Socială, o sesizare. Noi verificăm aspectele, apoi solicităm DGASPC să revizuiască situația și să emită alte certificate de încadrare în grad de handicap. Oricine are astfel de informații poate să facă sesizare la organele de control", a precizat Sebastian Tocariu

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1008

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
296

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
255

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...