Opt focuri scăpate de sub control în județ în ultimele 24 de ore

Pompierii botoșăneni au anunțat că în ultimele 24 de ore au intervenit pentru stingerea a opt incendii de vegetație uscată produse pe raza localităților Darabani, Socrujeni (comuna Gorbănești), Dumeni (comun George Enescu), Sârbi (comuna Vlăsinești), Săveni și Pomârla.

Incendiile nu s-au soldat cu pagube materiale, a ars vegetația uscată de pe cca. 100 de hectare.

Pentru stingerea celor opt incendii au intervenit, în total, 86 de pompieri militari și voluntari.

 

S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de cca. 100.000 de lei.

Cele opt evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

“Pentru neluarea măsurilor de propagare a focului la vecinătăți, inspectorii de prevenire au aplicat patru sancțiuni contravenționale, din care trei amenzi în cuantum de de 4.500 lei”, au anunțat pimpierii ISU de la Botoșani.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

-        obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

-        obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

-        informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

-        realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

“Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii”, au mai explicat pompierii ISU de la Botoșani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mihaela Arhip: P L A N I F I C A R E A

astăzi, 12:10

Un teanc de scrisori, o întâlnire pe străzile din Iaşi şi una în Botoşaniul pe care nu şi l-a rupt niciodată din suflet, convorbiri telefonice şi câteva cărţi îm...

Șase migranți prinși la Prut, înainte de a intra ilegal în România! (Video)

astăzi, 11:26

Acțiunea a fost posibilă ca urmare a schimbului operativ de date dintre autoritățile de frontieră de pe cele două maluri ale Prutului. Cooperarea transfrontalieră dintre România și Repub...

Titularizare 2025: Pe 15 iulie are loc proba scrisă, VEZI centrele de concurs din Botoșani!

astăzi, 10:22

Accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lu...