În fiecare zi: Hrană caldă pentru sărmanii orașului Botoșani! (Foto, Video)

Sunt sărmani, mulți bătrâni, alții bolnavi. Unii au ajuns pe străzi, alții nu mai pot asigura hrana propriilor familii. Într-un loc din Botoșani găsesc hrană caldă gătită cu grijă de câteva gospodine.

Este vorba despre Cantina Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS), care aparține de Primăria Municipiului Botoșani.


(Foto Știri.Botoșani.Ro / Florin Timofte: Cantina de Ajutor Social și Centrul Social de Urgență)

Angajați cu peste 30 de ani vechime

La Cantina Socială lucrează opt botoșăneni, dintre care doi sunt șoferi. Unul dintre șoferi activează la Direcția de Asistență Socială, iar celălalt este angajat doar la cantină. Ei sunt cei care duc masa unora dintre sărmani acasă.

Unii dintre angajații cantinei lucrează aici chiar și de peste 30 de ani. Pe atunci aici se organizau și nunți, iar banii strânși de pe urma acestor evenimente erau folosiți pentru masa oamenilor sărmani.

Putem spune că era o „afacere” în scop caritabil, de pe urma căreia beneficiarii cantinei erau cei mai norocoși. Mai ales că în urmă cu trei decenii numărul persoanelor înscrise la cantină era mult mai mare, aproape de 1.000 chiar.

Acum la Cantina Socială sunt doar 171 de beneficiari, împărțiți pe categorii.

Să lucrezi la cantină presupune o muncă importantă și serioasă care, deseori poate, nu se vede în exterior. Pentru beneficiari cantina este cu atât mai importantă în sezonul rece.

Și cei ce „colindă” străzile Botoșaniului primesc o masă caldă

La Cantina Socială vin să mănânce și oamenii străzii care sunt în evidențele Centrului Social de Urgență pentru persoanele fără adăpost.

Aici l-am găsit și pe Viorel, cel pe care toată lumea îl știe de pe stradă. Cu o poveste dureroasă, Viorel are parte totuși de o masă caldă pe zi, iar în situația lui sunt mulți botoșăneni cu o soartă mai puțin fericită.

Masă caldă pentru copii și bătrâni

De o masă caldă mai beneficiază copii și câțiva bătrâni din municipiul Botoșani. Pentru unii masa caldă este dusă direct la Centrul de Zi pentru Copiii aflați în risc social, respectiv la domiciliu. Alții vin direct la cantină cu recipientele de acasă și primesc meniul.

În momentul de față cantina asigură masa pentru 171 de beneficiari, dar aceștia sunt grupați pe două categorii distincte. Sunt beneficiarii direcți ai cantinei: 121 de beneficiari, 28 de beneficiari de la Centrul de Noapte, adică cei cazați în Centrul Social de Urgență pentru persoanele fără adăpost și 22 de beneficiari copii de la Centrul Social de Zi pentru copiii aflați în risc social pentru care le asigurăm masa de prânz și o gustare”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Dorin Burlacu, directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani.

Angajații cantinei povestesc faptul că, deși acasă familia este mult mai numeroasă, beneficiar poate fi o singură persoană. Cu toate acestea, femeile din familiile nevoiașe știu cum să procedeze ca să mănânce toți din meniul pregătit de bucătăresele de la cantină.

Alimentele sunt mereu proaspete, iar stocurile se fac lunar în baza unor contracte încheiate cu anumiți furnizori. Beneficiarii primesc la amiază felul unu și doi, iar pe lângă asta mai primesc o gustare pentru seară, care diferă în fiecare zi.

De altfel, și meniul este diferit în fiecare zi și este ales de bucătărese împreună cu cei aflați în conducerea serviciului. Astăzi (nota red. 18 februarie 2025), de exemplu, beneficiarii au avut în meniu ciorbă și varză călită.

Cereri noi de la o lună la alta

Printre beneficiarii cantinei mai sunt persoane cu afecțiuni cronice sau încadrate în grad de handicap, copii din familii cu ajutor de incluziune și pensionari. Cererile vin de la o lună la alta, iar trimestrial se reactualizează.

Cererea se depune la Direcția de Asistența Socială, fiind repartizată spre instrumentare personalului de la cantină care face ancheta socială, doarul, verificările necesare între servicii.

Cererile se reactualizează la trei luni de zile, adică trimestrial. Masa se acordă pentru 90 de zile și la 90 de zile se reactualizează lista beneficiarilor. Dacă nu își îndeplinesc condițiile legale și pierd ajutorul de incluziune, de exemplu, automat nu mai pot beneficia nici de masă la cantina socială. Plus că apar mereu cereri noi”, a completat Dorin Burlacu, director DAS.

Deși ar părea nesemnificativă existența acestei cantine, în realitate importanța sa este una deosebită. Beneficiarii nu sunt oameni leneși, ci botoșăneni cu o situație precară, iar unii vin și cu povești de viață impresionante. Unii au ajuns pe străzi, alții abia se descurcă de pe o zi pe alta cu banii.

Pe de o parte sunt angajații cantinei, iar de cealaltă parte sunt beneficiarii. Salariații cunosc fiecare beneficiar în parte, cunosc povestea fiecăruia și, deși unii sunt mai dificili, aceștia (nota red., angajații) știu cum să îi înduplece și să fie prieteni cu ei.








 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Pericolul tratamentelor de pe TikTok și Facebook, medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă: „S-a tratat cu tot felul de prostiuțe” (Video)

astăzi, 14:10

Tot mai mulți pacienți ajung la spital, după ce se tratează cu tot felul de idei și sfaturi pe care alții le răspândesc în mediul online. Pacienții nu realizează însă că a...

Cazuri „vedetă” la Botoșani, atenționare din partea unui chirurg: „Ăștia care beau vin să nu...” (Video)

astăzi, 13:45

Medicul Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a povestit că el mereu are „cazuri celebre&rdquo...

A fi sau a nu fi secretar de stat, REACȚIA lui Ionică Nechifor la bursa zvonurilor: „Fermierii au nevoie de un om...”

astăzi, 10:59

În spațiul public a apărut o informație conform căreia de la Botoșani ar putea fi numită o persoană în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Persoan...