Surpriza ultimilor ani este Belgia, care a devenit acasă pentru sute de mii de conaționali. Printre imigranții din Bruxelles, diaspora românească are cea mai rapidă creștere, devenind a doua cea mai mare comunitate de străini.
Belgia îi atrage pe români cu o calitate a vieții care îi face să uite de haosul de acasă. Ai noștri găsesc slujbe de la necalificați până la cel mai înalt nivel. De exemplu, ca număr, țara noastră se află în top 10 angajați la Comisia Europeană, iar securitatea în instituțiile europene este asigurată de sute de foști polițiști români.
În Bruxelles, românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate de străini după francezi. Aici peste tot auzi vorbindu-se românește, de la restaurante și patiserii, până la spitale și Comisia Europeană. Nu este greu de înțeles de ce românii aleg să vină în Belgia. Aici salariul minim brut este undeva la 2.000 de euro, adică în jur de 9.000 de lei, relatează ProTV.
Sistemul belgian încurajează și susține antreprenoriatul.
Mulți români lucrează aici ca independenți. Sunt în jur de 50.000 de persoane. Sistemul este asemănător cu cel al persoanelor fizice autorizate din România, doar că aici este mult mai ușor din punct de vedere al actelor și le permite și salariaților să își dezvolte în afara programului o mică afacere.
Estimările arată că 30-40 la sută din angajați din construcții din Bruxelles sunt români. Câștigă lunar, în medie, 4.000 de euro.
”În țară n-ai nicio șansă!”
Florin este din Botoșani. A muncit timp zece ani în Italia, după care a vrut să-și deschidă o firmă în România.
Când s-a dus la Registrul Comerțului să se intereseze de acte, a fost trimis la portar pentru informații. Descurajat, a venit în Belgia unde, cu un euro în buzunar, a deschis o firmă, acum de succes.
„Am venit aici, nici nu știam limba să o vorbesc. Am deschis firma după șapte luni de zile. Și în țară, știu limba, știu să lucrez, n-ai nicio șansă, e tare dureros”, spune Florin.
În Belgia, majoritatea românilor lucrează cu forme legale, tocmai pentru că sistemul îi încurajează și îi susține. Sunt peste trei sute de mii, fiind comunitatea de străini cu cea mai rapidă creștere, în ultimul an. Și așa cum au făcut în fiecare an, pe 24 septembrie, românii vor organiza pentru români, în Bruxelles, târgul de servicii și produse "lucrăm împreună", prilej pentru comunitate să se cunoască și să se sprijine, potrivit ProTV.