Femeile se pot pensiona cu 3 ani și jumătate mai devreme, care sunt condițiile și cine se încadrează!

În situația femeilor, vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare contributiv cresc eșalonat, în intervalul septembrie 2024 – ianuarie 2035.

Femeile care au născut sau au adoptat copii pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024. Aceste femei pot ieși la pensie mai devreme cu până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul de copii născuți și crescuți. Mai exact, pentru o femeie care a născut și crescut un copil, vârsta de pensionare poate fi redusă cu șase luni, iar pentru cele care au născut și crescut șapte sau mai mulți copii, reducerea poate ajunge la trei ani și jumătate. Altfel spus, reducerea vârstei de pensionare rămâne constantă la 3 ani și jumătate pentru cele care au crescut peste șapte copii. conform Ziarul de Iași.ro

 

Sunt anumite condiții pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

-au realizat stagiul complet de cotizare contributiv

- să fi născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, sau

- au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

 Reducerea poate fi cumulată cu alte reduceri (cum ar fi condiții speciale și/sau deosebite de muncă), dar nu poate depăși 11 ani.

Care este stagiul complet de cotizare contributiv

Potrivit noii legi a pensiilor, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege. Casa Națională  de Pensii Publice (CNPP) arată într-un comunicat de presă că vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare contributiv și stagiul minim de cotizare contributiv pentru femei şi bărbați sunt  stabilite în raport de luna și anul nașterii (anexa nr. 5 la lege).

În situația femeilor, vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare contributiv cresc eșalonat, în intervalul septembrie 2024 – ianuarie 2035.

Astfel, vârsta standard de pensionare crește de la 62 de ani și 3 luni la 65 de ani, în timp ce stagiul complet de cotizare contributiv crește de la 32 de ani și 8 luni la 35 de ani.

Ce acte trebuie puse la dosarul de pensionare

Femeile care au născut sau adoptat mai mulți copii și doresc să beneficieze de această măsură prin care se reduce vârsta standard de pensionare trebuie să depună, în dosarul de pensionare, documentele care atestă nașterea sau adopția copiilor, precum și o declarație pe proprie răspundere privind creșterea acestora. Modelul de declarație poate fi găsit pe site-ul CNPP.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”, la Muzeul de Etnografie Botoșani!

astăzi, 17:40

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în parteneriat cu artista Ioana Gina Poleac, organizează expoziția de artă comparată &b...

Ziua Informării Preventive în Botoșani: Pompierii trag un semnal de alarmă – Ghinionul poate fi prevenit! (Foto)

astăzi, 17:00

Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de "Marţi, 13" o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri "ghinionul" prin faptul că...

Un român din Italia și-a aruncat iubita într-o prăpastie de 6 metri, apoi a salvat-o și a încercat să șteargă urmele!

astăzi, 15:38

Un tânăr român de 25 de ani, rezident în localitatea Como din Italia, a fost arestat pentru tentativă de omor, vătămări corporale, amenințări și hărțuire, după ce și-a ag...