Epidemia de coronavirus și decretarea stării de urgență au redus la jumătate numărul evenimentelor rutiere produse pe teritoriul județului Botoșani, este și constatarea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
„În luna martie a anului curent, au fost înregistrate 18 accidente rutiere, iar în aceeași lună a anului trecut, au fost înregistrate 37 de accidente. De la mijlocul lunii martie a.c., (n.r.: adică de la instituirea stării de urgență), au fost înregistrate 10 accidente, față de 19 înregistrate în perioada similară a anului trecut”, a declarat, pentru Știri.Botoșani.Ro, Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.
Totuși, comparativ cu situația la nivel național, gradul de reducere al numărului de accidente rutiere este mai mic în Botoșani.
Numărul accidentelor rutiere a scăzut, în România, cu 72%, în ultima săptămână, după ce au fost impuse restricţii în trafic odată cu starea de urgenţă. Toate infracţiunile sunt, de fapt, în scădere, arată statistica Poliţiei Române.
Mai puţine maşini care circulă în această perioadă înseamnă mai puţine accidente rutiere. Potrivit datelor publicate de Poliţia Română pe Facebook, în ultima săptămână din martie, s-au înregistrat doar 27 de accidente rutiere, cu 72% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, când au fost 99.
Poliţiştii au făcut o comparaţie şi în privinţa infracţiunilor. La capitolul furturi, cifrele stau în felul următor: 807 în ultima săptămână din martie 2020, la jumătate faţă de ultima săptămână din martie 2019, când au fost 1.692.
Cifre în scădere sunt şi în ceea ce priveşte infracţiunea de distrugere. De la 535, la 322 (scădere cu 39%) e comparaţia pentru săptămâna luată în calcul.
Tot pe Facebook, Poliţia a anunţat că pe 30 martie, nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa ca urmare a unui accident rutier.
Aceste postări au atras sute de reacţii de apreciere pe reţeaua socială, însă există şi utilizatori care le-au transmis poliţiştilor să nu îşi asume meritul pentru cifrele în scădere privind accidentele rutiere, deoarece, în aceste zile, oamenii circulă mai puţin cu maşina şi pe distante mai scurte.
Datele Comisiei Europene arată că România e ţara din UE cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere: 99 la 1 milion de locuitori. În Bulgaria, raportul e de 96 / 1 milion. Cel mai bine stau suedezii – la ei, numărul morţilor în accidente rutiere e de patru ori mai mic decât în România.