Potrivit Codului fiscal, elevii și studenții fără venituri intră în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Totuși, dacă au venituri salariale sau din activități independente, ei datorează această contribuție, scrie Avocatnet.ro.
Până luni, aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară, dar, după apariția OG 16/2022, această regulă s-a schimbat, în sensul în care, de-acum, plafonul unui venit minim a fost eliminat, iar contribuția e datorată fără să se mai țină cont de nivelul veniturilor obținute.
OG 16/2022, ce aduce modificări importante Codului fiscal, stabilește, printre altele, o serie de noutăți și în cazul categoriilor de persoane fizice ce sunt exceptate de la plata CASS.
Regula de bază, atunci când vine vorba de prima categorie ce beneficiază de scutire de la plata CASS, cea a copiilor până la vârsta de 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, ucenicilor sau studenților, studenților-doctoranzi care desfășoară activități didactice, dar și persoanelor care urmează instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști, rămâne valabilă. Astfel, cei amintiți anterior sunt scutiți de la plata CASS atâta timp cât nu au venituri.
În schimb, ordonanța recentă elimină pragul existent anterior pentru scutirea de la plata CASS în cazul celor amintiți mai sus, în situația în care obțin venituri din salarii, din activități independente ori din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Astfel, de-acum, elevii, studenții și cei ce se pregătesc să devină soldați sau gradați profesioniști ce au venituri din salarii, activități independente sau agricultură datorează CASS, indiferent de nivelul acestor venituri.
Înainte, aceștia erau scutiți de contribuție dacă nu obțineau venituri sau dacă toate veniturile lor obținute din salarii, din activități independente, agricultură, silvicultură și piscicultură se încadrau în limita salariului minim brut pe țară.
Noile reguli se aplică și tinerilor cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului. Astfel, dacă aceștia obțin venituri din salarii, din activități independente, agricultură, silvicultură și piscicultură, indiferent de nivelul lor, vor datora CASS.
Noutățile se aplică, în cazul elevilor și studenților ce obțin venituri din salarii, din activități independente sau din agricultură, din 18 iulie 2022.