Elena Buruiana vinde "buruieni" pentru a supravietui

Elena Buruiana vinde "buruieni" pentru a supravietui

Dupa o viata intreaga de munca, o batranica de 75 de ani din Vorona indura frigul si vantul pentru a castiga cativa banuti din vanzarea plantelor medicinale. O gasim la colt de strada, sezand pe un scaunel, avand in mainile vinete cateva buchetele de pojarnita, codita soricelului si musetel, culese de ea de pe campul Voronei.

Oamenii trec grabiti pe langa ea, aproape ca n-o observa. Batrana nu indrazneste sa le ceara bani, de rusine.

Vand cateva buchetele de plante pe zi. Nu multe. Oamenii imi mai dau asa un banut fara sa cumpere. Cate cinci mii, zece mii. Ajung acasa si cu 300 000 de lei, pentru mine este mult, spune cu lacrimi in ochi Elena Buruiana.

Recunoscatoare din fire, batrana ii mentioneaza in rugaciunile sale pe toti cei care au ajutat-o cu bani sau mancare. Ori de cate ori poate merge la Biserica si multumeste pentru tot ceea ce are.

Cand ma trezesc dimineata si inainte sa pun capul pe perna seara, stiti cum spun? Doamne, ai grija de oamenii si de femeile acelea pe care nu ii cunosc si da-le lor sanatate si putere, marturiseste matusa Elena.

Elena Buruiana a ramas singura in urma cu multi ani, cand sotul ei s-a imbolnavit si a murit. Nici batrana nu mai stie cand.

Acum vreo opt sau noua ani. Era bolnav si m-a lasat pe mine singura. Mai am o fata, dar si ea este vadana, barbata-su a murit de stop cardiac cand prasea la vie. A mai avut un baiat care a murit de cancer la sange, isi aminteste batrana.

Din pensia de 200 de lei, trebuie sa plateasca lumina, sa-si cumpere de mancare si lemne pentru foc, astfel ca infrunta zapada si canicula, ca sa faca rost de bani.

Am nevoie de bani sa imi cumpar lemne. Este frig acasa, poate mai frig decat aici si trebuie sa vin sa fac rost de bani, mai spune batrana.

Cativa trecatori mai inimosi, ii mai dau bani, chiar daca nu ii cumpara plantele. Mi se rupe sufletul cand o vad pe femeia asta. Imi aminteste de bunica mea pe care am iubit-o enorm. O vad zilnic in aceleasi locuri. As vrea sa pot sa o ajut mai mult. Nu am puterea financiara. Ii dau cate 1 leu in fiecare zi, dar asta nu o ajuta, spune Claudia, o tanara botosaneanca.

Ca Elena Buruiana sunt multe alte batrane care incearca sa isi castige painea vanzand ghiocei, urzici sau plante medicinale. Incovoiate de ani si de suferinta, femeile isi tarasc batranetea prin restaurante si pe strazile municipiului, incercand sa faca rost de bani pentru a se hrani. Nu castiga mai mult de 20 de lei pe zi, dar pentru ele chiar si 5 lei inseamna foarte mult.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
25

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
84

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
141

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...