Doi asistenți medicali din Botoșani au intrat, din dimineața zilei de joi, în greva foamei, cei doi soți fiind internați pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, diagnosticați cu Covid-19.
Ambii sunt asistenți medicali pe Secția de Oncologie, femeia având vârsta de 54 de ani, iar bărbatul de 57 de ani. Celor doi le-au fost recoltate probe de sânge pe 13 aprilie, iar rezultatul pozitiv al testului COVID le-a fost comunicat pe data de 15. Niciunul dintre cadrele medicale nu prezintă simptome, iar, potrivit asistentei, analizele efectuate de la momentul internării până în prezent sunt „în parametri normali”.
Nemulțumirea celor doi asistenți este că, drept urmare a unei decizii a Direcției de Sănătate Publică (DSP), au fost internați în spital, în saloane separate, urmând ca toate costurile să fie suportate de aceștia, în vreme ce alte persoane diagnosticate cu Covid-19 ar fi rămas la domiciliu.
„Noi am primit un mail, prin care medicul infecționist ne-a cerut să sunăm la 112 și să solicităm ambulanță, pentru a ne aduce la spital, fiind confirmați cu COVID. Ne-am conformat și am sunat, cu toate că nu aveam nici cel mai mic semn medical. Ambulanța a venit, însă, a doua zi, pentru că la momentul acela totul era plin, precum spuneau operatorii, aveau solicitări continuu, iar noi eram oricum asimptomatici. De pe 17 aprilie stăm amândoi în spital, dar nu am mai fost testați. Iar analizele ies în regulă toate. Asta, în timp ce alții confirmați, chiar cu simptome de infectare, au ignorat acel apel prin care li se cerea să cheme ambulanța, iar acum sunt bine mersi în patul lor, nu ca la închisoare. Au petrecut sărbătorile acasă și nimeni nu i-a întrebat nimic. Iar noi cerem să fim testați sau externați și nimeni nu spune nimic”, povestește D.G., asistentă medicală din cadrul „Mavromati”.
Femeia a explicat că a încercat să ia legătura cu DSP, însă nimeni nu i-a răspuns la apeluri, fiind nevoită să „asculte muzică în așteptare”. Aceasta susține că a întrebat mai mulți medici infecționiști ce se poate face în această situație, însă cei din urmă ar fi pasat responsabilitatea. Mai mult, spune asistenta, faptul că plătesc pentru paturile ocupate fără a avea nevoie de îngrijiri medicale și fără a fi testați din nou, este „un mare abuz”.
„În aceste condiții, dacă nu mă testează nimeni și nici nu îmi administrează tratament, pentru că analizele sunt în regulă și nu am nici un simptom, de ce sunt ținută, la fel și soțul, într-un salon de spital? Ca să mă uit la pereți? Nu sunt obiect. Am plecat de acasă cu gândul că mă conformez unui ordin, dar iată că alții o duc mai bine acum, dacă l-au ignorat. DSP nu răspunde, nimeni nu îmi spune nimic, stau și aștept nu știu ce. Și atunci, cum altfel să ne mai exprimăm frustrarea și sentimentele, cum să atragem atenția celor care pot decide pentru noi, dacă nu făcând greva foamei? De azi-dimineață așa stăm, nu mâncăm până nu ne testează cineva și nu ne spune exact ce și cum. Pentru că eu una nu mai pot”, a mai explicat D.G.
Directorul executiv al DSP Botoșani, Teodor Ferariu, a transmis că situația este una neașteptată, iar procedurile de internare au fost și sunt confome cu normele actuale.
„Procedurile spun că fiecare persoană confirmată cu noul coronavirus trebuie să fie internată. Indiferent dacă este sau nu simptomatică. Așa este regula, pe care trebuie să o respectăm. În ciuda celor vehiculate, noi nu am efectuat internări forțate. Nu știam că cineva infectat cu Covid-19 ar putea face greva foamei, dar cert este că această atitudine ține mai degrabă de gestionarea emoțiilor. Cât despre faptul că ar avea analizele în regulă, mă îndoiesc, din moment ce sunt infectați”, a explicat Teodor Ferariu, directorul DSP Botoșani.