Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Stânca au descoperit, în posesia a doi cetățeni din Republica Moldova, un permis de conducere şi un pașaport, documente ce s-au dovedit a fi false.
Unul dintre aceștia s-a prezentat, ca pasager într-un microbuz cu destinația Germania, pe data de 30 septembrie, pentru efectuarea formalităților de control pentru a intra în România. în vârstă de 24 de ani, pasager al unui microbuz cu destinaţia Germania.
În baza analizei de risc pe linia documentelor de călătorie false sau falsificate, s-a efectuat un control amănunţit, oamenii legii descoperind asupra bărbatului un permis de conducere cu însemnele autorităților din Republica Moldova, care avea imprimată fotografia şi numele persoanei în cauză.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului descoperit, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că acesta nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals. Totodată în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana în cauză nu este titular de permis de conducere eliberat de autorităţile din Republica Moldova.
Bărbatul, în vârstă de 24 de ani, a declarat polițiștilor de frontieră că a procurat documentul prin intermediul unui prieten din Republica Moldova, plătind suma de 350 de dolari.
Tot în aceeași zi și în același punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru a intra în România, un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani, şofer, al unui microbuz cu destinaţia Germania.
La controlul de frontieră, cetăţeanul aflat la volan a prezentat documentele solicitate, iar în urma controlului a fost descoperit asupra bărbatului un paşaport simplu, cu însemnele autorităţilor din România, aparţinând unei alte persoane.
Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului descoperit, polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au stabilit faptul că acesta nu îndeplineşte condiţiile de formă şi de fond ale unuia autentic.
Persoana în cauză a declarat că documentul nu îi aparţine, nu avea cunoştinţă că este fals şi urma să îl predea unei cunoştinţe în Germania.
„Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, respectiv fals material în înscrisuri oficiale”, a declarat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt S.T.P.F. Botoșani.