Directorul Centrului Incluziv din Hliboca, Ucraina: „În statul nostru, crearea unui centru incluziv pentru copiii cu CES a fost un puternic pas” (video)

La conferința de închidere a proiectului „Rețea educațională transfrontalieră între județul Botoșani și Raionul Hliboca” au participat și reprezentanți din Ucraina. Printre cei prezenți în sala de ședințe se numără chiar și directorul Centrului Incluziv din Raionul Hliboca.

Centrul Incluziv din Raionul Hliboca a fost înființat în anul 2018 într-un spațiu adaptat, între timp, nevoilor, iar în 2020 a fost semnat un memorandum de cooperare pe administrație regională în cadrul Rețelei educaționale transfrontaliere între Botoșani și Hliboca.

 

„Din partea statului nostru, crearea unui centru incluziv pentru copiii cu CES a fost un puternic pas pentru fiecare copil, indiferent de înclinație și prioritățile sale. Centrul Incluziv din Hliboca a fost înființat în 2018 într-un spațiu adaptat nevoilor. Totul ce a fost a fost o echipă de oameni care a vrut să schimbe sistemul și acest lucru s-a dovedit a fi mai mult decât suficient pentru a face un plan ambițios de dezvoltare a instituției. În anul 2020 a fost semnat un memorandum de cooperare pe administrația regională între Cernăuți și consiliul raional din Hliboca în cadrul rețelei educaționale transfrontaliere între Botoșani și Hliboca”, a menționat directorul instituției, Anastasia.

În Raionul Hliboca, proiectul a avut drept scop asigurarea serviciilor educaționale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din regiunea respectivă, prin înființarea acestui centru de incluziune, care să asigure educația generală și completă a copiilor, accesul la educația profesională și la învățământul universitar. 

De asemenea, proiectul prevede schimbul de bune practici între cele două entități administrativ-teritoriale, privind pregătirea și perfecționarea continuă a personalului didactic și nedidactic, pentru satisfacerea cerințelor învățământului incluziv: cunoașterea problematicii dizabilității şi utilizarea modalităților, mijloacelor şi formatelor argumentative şi alternative adecvate de comunicare, a tehnicilor şi materialelor educaţionale potrivite pentru susţinerea persoanelor cu CES.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

Friday, 4 July 2025

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

Friday, 4 July 2025

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...