Din iulie, jucăriile puse la vânzare vor trebui să îndeplinească noi cerințe speciale de siguranță

După cum stabilește un act normativ oficializat azi (n.r. 17 iunie 2022), jucăriile vor trebui să bifeze, începând din iulie, noi cerințe speciale de siguranță pentru a putea fi vândute în țara noastră. Printre altele, de luna viitoare, jucăriile nu vor mai putea conține anumite substanțe de parfumare potențial alergene, scrie avocatnet.ro.

La modul concret, după cum stabilește Ordinul Ministerului Economiei 763/2022, apărut azi în Monitorul oficial nr. 590, din 5 iulie, jucăriile nu trebuie să mai conțină trei noi substanțe de parfumare potențial alergene, respectiv atranol, cloroatranol și metil heptin carbonat. Acestea se vor alătura listei actuale de 55 de astfel de substanțe de parfumare, ce se regăsește în HG 74/2011.

 

În plus, dacă depășesc concentrații de peste 100 mg/kg, nu mai puțin de 72 de substanțe de parfumare alergene vor trebui enumerate pe jucărie, pe o etichetă aplicată, pe ambalaj sau într-un prospect care însoțește jucăria, dacă sunt adăugate unei jucării. Acum sunt doar 11.

Potrivit HG 74/2011, pentru a putea fi vândute la noi, jucăriile trebuie să îndeplinească o serie de cerințe speciale de siguranță, precum cele legate de proprietățile fizice și mecanice, inflamabilitate, proprietățile chimice, cele electrice ori radioactivitate.

De exemplu, jucăriile și părțile acestora, precum și elementele de fixare, în cazul jucăriilor montate, trebuie să aibă rezistența mecanică și, dacă este cazul, stabilitatea necesară pentru a rezista solicitărilor la care sunt supuse în timpul utilizării, fără a se distruge sau a se deforma cu riscul de a provoca răniri fizice.

Apoi, jucăriile destinate copiilor mai mici de trei ani, părțile lor componente și orice parte detașabilă a acestora trebuie să aibă dimensiuni suficient de mari încât să nu poată fi înghițite sau inhalate.

Pe de altă parte, jucăriile nu trebuie să constituie un material inflamabil periculos pentru mediul înconjurător al copilului, iar în acest scop, ele trebuie să fie făcute din materiale care nu ard sub acțiunea directă a unei flăcări, scântei sau a unei alte surse potențiale de foc, care nu sunt ușor inflamabile sau care, dacă se aprind, trebuie să ardă încet și să prezinte o viteză mică de propagare a flăcării.

Din punct de vedere chimic, jucăriile trebuie proiectate și fabricate astfel încât să nu existe riscul unor efecte nocive asupra sănătății umane, cauzate de expunerea la substanțe chimice sau preparate care intră în compoziția jucăriilor ori pe care acestea le conțin.

Nu în ultimul rând, jucăriile și părțile lor accesibile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A început numărătoarea oficială: Care sunt procentele, cum au votat botoșănenii?

astăzi, 21:35

Potrivit numărătorilor oficiale, situația este diferită de exit-poll-uri. Situația este dinamică pe măsură ce se vor contabiliza voturile din orașele mari și din Diaspora. La mai bine de ...

Bucurie în sediul USR Botoșani. Cristina Lăcătușu: „Semnalele erau contradictorii” (Foto, Video)

astăzi, 21:28

Au fost anunțate primele rezultate în urma alegerilor de astăzi.  Rezultate exit-poll CURS, valabile pentru ora 20.00, fără Diaspora. Nicușor Dan – 54.1% George Simion &...

Românii au ales președintele: Primele exit-poll-uri la turul doi al alegerilor prezidențiale 2025!

astăzi, 20:58

Aproape 12.000.000 de români au fost duminică la urne, pentru alegerea președintelui în turul doi. Nicușor Dan și George Simion sunt cei doi candidați care au intrat în...