Cum sunt batjocoriți mii de săteni din Botoșani. Blestemul apei și risipirea banilor

Deși au rețea de apă potabilă, localnicii dintr-o comună se chinuie fără apă de aproape trei decenii. De vină este o magistrală veche de alimentare pe care nu o schimbă nimeni. În plus, autoritățile locale se chinuie de cinci ani să facă propria rețea de apă, deocamdată fără succes.

Comuna Copălău se află la 30 de kilometri de municipiul Botoșani și este tranzitată parțial de drumul național care face legătura cu județul Iași. Copălău este cunoscută ca patrie a usturoiului, dar și ca un ținut al conductelor uscate, ca de altfel toate comunitățile aflate pe ruta Botoșani-Flămânzi. Culmea, chiar în timpul verii, atunci când au mai multă nevoie de apă, localnicii din Copălău, stau pe uscat.

În cel mai bun caz primesc apă cu porția, de două ori pe zi. Situația este foarte gravă mai ales că satele sunt alimentate prin intermediul unei conducte vechi de șapte decenii, spartă și prea îngustă. În plus, autoritățile locale s-au apucat să facă o rețea proprie de alimentare cu apă, dar deși cheltuie o sumă mare de bani, nu sunt siguri că o și pot da în funcțiune în condițiile legii, scrie Adevărul.

„Stăm bine la numărul de branșați, dar lipsește apa”

În momentul de față, o parte a comunei Copălău este branșată la sistemul public de alimentare cu apă, gestionat de societatea Nova Apaserv, societatea unde acționari sunt Consiliul Județean dar și comunele din județ grupate într-o asociație. Pentru localnici, vara este un adevărat coșmar. Nu au apă pentru uz casnic, dar nici pentru usturoiul care i-a făcut atât de faimoși la nivel național.

„Vara este blestem. Când este căldura aia de nici câinele să nu-l scoți din cușcă, atunci ioc apă. Mai dau cu program dimineața și seara. Dar se întâmplă să nu fie deloc. Și este jale, ne-am săturat”, mărturisește un localnic.

Autoritățile locale spun că de-a lungul timpului oamenii s-au tot branșat, în speranța că se va rezolva și problema apei. Au cheltuit mulți bani pe branșamente și instalațiile din case, dar s-au trezit că stau tot pe uscat.

„De câteva zile s-a încălzit afară și avem deja probleme cu apa. La nivelul comunei era un angajat al Nova Apaserv care făcea manevre de închidere și deschidere a rețelei ca să putem avea și noi apă, pe timpul verii, într-un mod relativ normal. Și atunci apăreau deficiențe când nu era alimentată conducta care merge la Flămânzi, dar parcă era mai bine. La nivelul comunei stăm foarte bine la numărul de branșați pe rețeaua existentă, numai că lipsește apa”, spune Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

Sunt localnici care nici nu se gândesc să se branșeze și se bazează mai ales pe fântâni. „Cică să fie așa ca în afară cu apă de la rețea. Dar eu să dau bani și să rămân cu buza umflată. Nici vorbă! Am fântână, am tras de acolo și sănătate. Mă descurc cumva”, spune o altă localnică, din satul Cerbu. 

Bani dați pe pierderi și mai puțin pe apă

Problema cea mare o reprezintă o conductă care pornește din municipiul Botoșani și alimentează toate comunele, până la orașul Flămânzi inclusiv. Această conductă făcută în anii 70 pentru a alimenta cu apă filatura din Flămânzi, are deja o vechime aproape șase decenii. Este efectiv ciuruită și sub dimensionată pentru nevoile actuale.

„Nu face față, domnule, la atâția utilizatori. Era pentru filatură, nu pentru patru comune și un oraș”, adaugă un sătean.

Din această cauză, din apa pomst

pată la Botoșani, către utilizatorii dintre Botoșani și Flămânzi dacă ajunge doar 30% din apă, iar restul se pierde. În aceste condiții, mai ales vara, când crește consumul de apă, oamenii stau mai mult pe uscat. Există doar planuri pentru reabilitarea acelei conducte, dar nimic concret, deocamdată. Iar situația este cunoscută de mai bine de două decenii. Autoritățile locale din Copălău, dar și localnicii sunt revoltați de această situație și spun că se pregătesc de proteste masive, sătui să plătească pentru nimic, mai relatează Adevărul.

„Probabil o să luăm și noi două-trei autocare de oameni și dacă lucrurile vor continua în felul acesta vom merge și vom demonstra la Consiliul Județean și Nova Apaserv. în jur de 65% din prețul apei îl reprezintă pierderile. Păi cât ar trebuie să fie prețul corect al apei? Eu zic că în jur de 1,7 lei și nu 5 lei cât este acuma”, spune edilul din Copălău.

Investiție blocată de cinci ani

Autoritățile locale din Copălău încearcă de cinci ani să-și facă propria rețea de apă, folosind ca sursă de alimentare fântânile de mare adâncime și pânza freatică subterană. Dar lucrările s-au poticnit de aproape cinci ani. Adică demersurile au fost făcute din 2018 și nici până acum rețeaua nu este gata. Ar fi trebuit finalizată în decembrie 2022. Edilii dau vine pe constructori și birocrație.

„Am început în 2018, un proiect de alimentare din surse proprie. Am inițiat un proiect cu puțuri de mare adâncime. Datorită birocrației, datorită constructorilor, datorită unui concurs de factori, abia la ora actuală am reușit să punem în operă și sperăm să terminăm alimentare cu apă din surse proprii”, spune Ciprian Ivanov.

Deși autoritățile locale cheltuie nouă milioane de lei, din fonduri guvernamentale, nu este sigur că această rețea va putea oferi apă localnicilor în condițiile legii, în condițiile în care ar trebui autorizat un operator propriu.

„În funcție de debitul și rezultatele pe care le vom avea, vom acredita prin ANRSC, o societate proprie pentru apă pentru apă și vom desprinde o parte din sistemul predat către Nova Apaserv către această societate . Cât vom reuși, o să vedem spre finalul anului”, adaugă edilul din Copălău. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Conduceți prudent. O parte din județul Botoșani, sub Cod Galben de ceață!

astăzi, 08:06

Meteorologii au emis un nou Cod galben de ceață, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca,...

Calendar Ortodox 26 ianuarie: Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan!

astăzi, 08:00

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit după canonizarea sa Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, la 15 iuli...

VIDEO: Primele imagini din timpul jafului de la Muzeul Drents și comunicatul oficial al Poliției olandeze

Saturday, 25 January 2025

Artefacte dacice de mare valoare, ce aparțin patrimoniului național al României, au fost furate vineri noapte din Muzeul Drents (Țările de Jos). Poliția olandeză a publicat sâmbătă...