Copiii flămânzi din Botoșani care merg la şcoală pentru un corn şi un pahar cu lapte. Ce spune ministrul Educației despre situație

Copiii flămânzi din Botoșani care merg la şcoală pentru un corn şi un pahar cu lapte. Ce spune ministrul Educației despre situație

Intră în pat flămânzi şi cu gândul la masa de a doua zi din sala de clasă. Din cauza sărăciei extreme, sute de copii din Botoşani văd şcoala mai mult ca pe o cantină.

Sute de copii din judeţul Botoşani adorm zilnic flămânzi. Dar sărăcia şi foamea cu care se confruntă acasă îi mână la şcoală. Însă nu neapărat din dorinţa de cunoaştere, ci pentru că acolo primesc ceva de mâncare. Un corn și un pahar cu lapte.

Doar 300 de unități de învățământ din România beneficiază de programul „Masa caldă" care le asigură copiilor un prânz, conform Antena3.

Copii care mănâncă doar la şcoală

Într-o gospodărie mică din Hudești trăiesc trei familii. Una dintre ele este formată din doi tineri şi doi copii. Curtea răsună de râsetele copiilor mult prea mici pentru a înţelege incertitudinea zilei de mâine.

În odaia alăturată trăiesc alte opt suflete. Mama Vioricăi, soţul său şi şase nepoţi.

În aceeaşi gospodărie mai există o familie, cu 11 copii. Într-o singură cameră. Mama, în vârstă de 42 de ani nu munceşte. Soţul are probleme cu vederea şi merge la muncă cu ziua. Singura sursă de venit stabilă a familiei este alocaţia copiilor.În școala din localitate sunt 255 de elevi şi 55 de preşcolari. O parte semnificativă a acestora trăiesc în condiţii extrem de grele. Pentru aceşti copii hrana pe care o primesc la şcoală este de un real ajutor.

Anul trecut şcoala din localitate a beneficiat, alături de alte câteva şcoli din judeţ, de un proiect pilot numit „Masa caldă". El nu s-a putut implementa aşa cum a fost gândit, din cauza spaţiului.

Anul acesta se încearcă implementarea programului din nou. 

Doar 300 de unități de învățământ din România beneficiază de programul masa caldă care le asigură copiilor un prânz complet. 

Întrebat despre aceste situații, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus: 

„Într-adevăr această problemă a fost puternic agravată de criza sanitară şi de criza economică. Ce se poate face şi ce face,deja, masa caldă, alături de transportul elevilor şi alături de un sistem de burse motivant sunt cei trei piloni prin care putem reduce abandonul școlar şi îmbunătăți accesul la învăţământul de calitate pentru toţi copiii. Sunt obiective de care depind de aderarea României la OECD.

A fost un program masa caldă inițiat în 2016 care a fost pilotat vreme de 6 ani pentru 150 de şcoli din România. Știm că masa caldă face diferența pentru multe familii între a-şi trimite sau nu copiii la şcoală.

Anul acesta am crescut la 34 de milioane de lei bugetul pentru masa caldă, am dublat numărul de şcoli şi am adăugat alte 50 de şcoli. Avem 350 de şcoli care beneficiază de masă caldă anul acesta.

În același timp, am crescut şi alocația zilnică pentru o masă. Acum este 15 lei pentru a avea un mecanism eficient pentru a ţine pasul cu evoluția preţurilor.

În Botoşani am avut anul trecut trei şcoli beneficiare. Anul acesta avem 7 şcoli beneficiare. Şcoala pe care ați prezentat-o va fi în continuare parte din acest program. 

Pentru septembrie anul viitor proiectul legii, pe care l-am lansat în dezbatere publică, propune masă caldă pentru cel puţin 1 milion de elevi, cu condiţia ca acest proiect de lege să reușească să fie adoptat", a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesoară din Botoșani, participantă la un atelier internațional pe teme de protecție a consumatorilor

astăzi, 19:15
14

Timp de trei zile (18, 23, 25 noiembrie 2022) - doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu reprezentant al Asociației pentru Consumatori Botoșani a participat la Atelierul internațional online Consti...

Primarii de sector și ai municipiilor reședință de județ vor avea acces la informații de securitate națională

astăzi, 18:33
26

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ pentru modificarea şi completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, prin care primarii de se...

Primăria reia tradiția festinului cu fasole și cârnați de Ziua Națională

astăzi, 18:21
98

Primăria municipiului Botoșani reia, din acest an, o tradiție la care s-a renunțat în ultimii ani din cauza condițiilor restrictive impuse de pandemie. Pe data de 1 Decembrie, Prim...