Contribuţia la Pilonul II de pensii se majorează. Ce sumă vor da românii în plus

O nouă veste vine de la Senat, după ce a fost adoptată o propunere legislativă cu privire la pensii. Mai exact, a fost majorată contribuţia la Pilonul II.

Senatul a adoptat o propunere legislativă care prevede majorarea pentru contribuţia la Pilonul II de pensii cu 1% în fiecare an, începând cu ianuarie 2025, până se va atinge punctul de 10% din venitul brut al angajaţilor.

Parlamentarii USR cred că această creştere va asigura o tranziție treptată și sustenabilă spre un sistem care va asigura un trai decent pentru viitorii pensionari. De asemenea, ar scădea considerabil presiunea asupra bugetului de stat pe termen lung, în contextul în care populaţia de pe piaţa muncii îmbătrâneşte.

„Începând cu data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%. Sistemul de pensii din Pilonul II ar trebui privit ca o investiție care crește cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung”, se arată în proiectul de lege, potrivit Bugetul.ro.

Momentan, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%, conform OUG nr. 23/2022.

Pilonul II de pensii reprezintă sistemul de pensii obligatorii administrate privat, reglementat prin Legea nr. 411/2004. Scopul acestuia este asigurarea unei pensii private, care să suplimenteze venitul primit de la stat şi este obligatorie pentru următorii angajaţi în vârstă de până la 35 de ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doi elevi ai Colegiului „A.T.Laurian” au inițiat un proiect pe tema dezvoltării durabile a orașului Botoșani!

astăzi, 18:40

Recent, s-a desfăşurat în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete „Oraşul ...

Mobilizare a vânătorilor și pescarilor botoșăneni pentru Ziua de Curățenie Națională: „Exemplul tău contează!”

astăzi, 17:50

„Îți place crapul de Prut?! Sau ai fost în ultimii 5 ani la pescuit pe râul Prut sau pe Acumularea Stânca Costești?! HAI pe 21 septembrie 2024 în zonă să ver...

„Școala Altfel ” la un colegiu din Botoșani: Lecții de prim-ajutor și conduită preventivă! (foto)

astăzi, 17:15

Activitățile au fost organizate în cadrul Programului „Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre o...