Cinci centre sociale descoperite funcționând fără autorizație în Botoșani, directorul AJPIS își poate pierde funcția (video)

Directorul AJPIS a dezvăluit că instituția cunoștea situația celor cinci centre clandestine, dar a declinat competența verificării întregii activități desfășurate de acestea.

Autoritățile din județul Botoșani au descoperit cinci centre care prestează servicii sociale fără autorizația corespunzătoare, sub paravanul activității de cazare turistică. Administratorii unităților au fost sancționați cu amenzi de aproape 90.000 de lei, fiind obligați să obțină licența de funcționare adecvată îngrijirii persoanelor vulnerabile pe care le găzduiesc.

„Aceste unități care funcționau sub acest cod CAEN (n.r.: Clasificarea Activităților din Economia Națională) de alte servicii de turism – 5590. S-au aplicat 27 de sancțiuni: 10 amenzi și 17 avertismente, în cuantum de 88.500 de lei. Măsura principală impusă a fost aceea de a se autoriza sau reautoriza sub codul CAEN specific activităților pe care le desfășoară, acela de prestare de servicii pentru persoane vârstnice, cu dizabilități sau cu afecțiuni medicale, pentru că în toate cele cinci unități verificate s-au găsit persoane cu diverse probleme”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

O altă problemă majoră semnalată de autorități este că personalul din aceste centre nu are formarea profesională necesară îngrijirii persoanelor vulnerabile.

„Au optat pentru codul respectiv pentru a nu se supune normativelor AJPIS pentru autorizarea locațiilor respective. Ca să poată caza un număr mai mare de beneficiari. Lucrurile acestea se întâmplă la nivel național, iar probabil măsura care se așteaptă acum este o actualizare de legislație în ceea ce privește toată zona asta de centre pentru vârstnici. Există o nesincronizare a punctului legislativ. Noi am avut o primă sesizare anul trecut prin vară și am fost în verificare la două astfel de centre care al momentul respectiv funcționau ca centre rezidențiale, acum le-am identificat ca centre pe 5590, devenind din centre de servicii sociale în centre de cazare. În aceste centre de cazare, personalul nu este specializat, dar sunt chiar și persoane necalificate care îngrijesc persoane vârstnice sau cu dizabilități. Este o problemă esențială”, a adăugat Cornilă.

Instituția cheie cunoștea situația, dar a ridicat din umeri

Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Sebastian Tocariu, a dezvăluit că instituția pe care o conduce cunoștea situația celor cinci centre clandestine, dar a declinat competența verificării întregii activități desfășurate de acestea.

„Aceste centre au fost vizitate în mai multe rânduri, tocmai de aceea din punctul nostru de vedere nu au fost foarte multe probleme sau încălcări ale standardelor în vigoare. Cea mai mare problemă este depășirea numărului de beneficiari maxim de cazat într-un astfel de stabiliment, ceea ce pe de altă parte arată că este foarte mare nevoie de un astfel de serviciu. Poate Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului reușește cu finanțare din fonduri publice să mai înființeze astfel de centre, ca să mai ia din presiunea care există în piață pentru îngrijirile de tipul acesta pentru persoane vârstnice.

Cu privire la acele centre, deși Agenția de Inspecții Sociale din Botoșani are doar patru oameni, din care doar doi erau la momentul controalelor valizi, eu zic că ne-am făcut treaba. Tocmai asta încercau să evite acele centre – inspecția socială, care impunea un standard minim de calitate, care aduce cheltuieli mai mari pentru ei: un număr minim de personal, un număr de medici, un asistent social și așa mai departe. O parte din ele au fost centre de servicii sociale autorizate, ulterior și-au schimbat codul CAEN pentru ca noi să fim limitați în control. Inspectorii sociali nu au toate atribuțiile pe care le au toate instituțiile acestea de la masă. Fiecare dintre noi este specializat pe propria lui bucățică. Inspectorul social venit într-un centru, primul lucru pe care îl face verifică autorizațiile DSP, ISU, dar nu verifică ceea ce ține de atribuțiile acestora”, a declarat Sebastian Tocariu.

Premierul a cerut suspendarea directorilor AJPIS din județele cu astfel de probleme

Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, suspendarea din funcţie a şefilor AJPIS din şapte judeţe şi din municipiul Bucureşti, acolo unde au fost identificate mai multe centre care funcționau fără autorizație.

„Suntem la finalul controlului la nivel naţional pe care l-am cerut în şedinţa de guvern şi deja există date şi fapte clare care ne obligă pe toţi să luăm anumite decizii ferme. Există o situaţie, sincer, de netolerat: judeţe unde s-au găsit centre fără autorizaţie, centre care funcţionau clandestin – toate sub ochii funcţionarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Din punctul meu de vedere este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura Oprescu, ca toţi şefii Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, celebrul AJPIS din aceste judeţe, plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie urgent suspendaţi din funcţie, până la finalizarea anchetelor disciplinare. Totul legal”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.

El a făcut aceeași propunere în privința celor care conduc direcțiile de asistență socială din județele respective.

În județul Botoșani, în urma controalelor desfășurate în cele 68 de centre sociale autorizate și cele 5 unități rezidențiale neconforme, autoritățile au aplicat 47 de amenzi și 231 de avertismente, cuantumul sancțiunilor depășind 294.000 de lei.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta