Centre de servicii medico-sociale pentru comunitățile rurale din județul Botoșani!

Şapte centre comunitare de servicii medico-sociale integrate au fost înfiinţate în judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Fondul Tematic de Sănătate: "Creşterea accesului la servicii medicale şi sociale: Servicii medicale şi sociale integrate la nivelul comunităţii".

Proiectul s-a adresat comunităţilor rurale din judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea şi a avut drept scop dezvoltarea de modele funcţionale de servicii sociale şi de sănătate integrate şi gestionate la nivel local, cu scopul îmbunătăţirii accesului la îngrijiri de sănătate şi servicii sociale, în special pentru populaţia defavorizată, printr-o strânsă colaborare între serviciile comunitare medicale şi sociale.

 

Finanţarea a fost oferită de Guvernul Elveţian - 85% şi 15% din partea Guvernului României.

Componenta de dezvoltare a capacităţii la nivelul comunităţilor locale a fost realizată de către Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar.

Tot în cadrul proiectului a fost generat şi un ghid pentru dezvoltarea unui centru comunitar de servicii medico-sociale integrate.

"Şapte comune au participat la acest proiect pilot. Vreau să îmi exprim recunoştinţa tuturor celor şapte comune pentru că au contribuit atât de activ în acest proiect pilot. (...) Mulţumirile mele merg către ministrul Sănătăţii şi cel al Muncii. Acest ghid este un studiu ce a durat mai mulţi ani. (...) Ghidul răspunde întrebărilor despre cum se pot îmbunătăţi funcţionarea serviciile de sănătate în zona rurală. Ghidul care se lansează astăzi arată cum putem face în mod concret următorul pas în direcţia pe care toţi ne-a dorim, să îmbunătăţim serviciile medicale şi sociale în România rurală", a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Ministerul Sănătăţii a dezvoltat un alt proiect pe aceeaşi temă.

"Vom încerca pe parcursul anilor viitori să preluăm experienţa cea mai bună, care să ducă la creşterea accesului la servicii medico-socio-educaţionale ale grupurilor vulnerabile din localităţile rurale din ţară. În paralel, am mai dezvoltat, ca minister, printr-o altă finanţare, un alt proiect", a spus Lidia Onofrei, director în cadrul Ministerului Sănătăţii. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții într-o comună din Botoșani, țigări de contrabandă confiscate!

astăzi, 15:20

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoan...

PSD Botoșani: Valeriu Iftime – tratează județul ca pe propria moșie

astăzi, 15:00

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rez...

Botoșăneni uniți în credință și cu speranță pentru ploaie. „Când pământul nu mai poate, omul se roagă”

astăzi, 14:21

Fără irigații, dar cu sufletele pline, la Broscăuți credincioșii au cerut ploaie de la Dumnezeu. Într-un Botoșani tot mai afectat de secetă, unde pământul crapă, iar speranțe...