Botoşani: Abandonaţi în casă, fără mâncare şi fără supraveghere, şase copilaşi ajung în grija statului!

Zeci, poate sute de copii din judeţ cresc în voia sorţii, fără ca părinţii lor să manifeste un interes crescut sau măcar vreun interes faţă de ei. "Crescuţi de Dumnezeu", aşa sunt caracterizaţi de specialiştii în protecţia copilului care, la cererea comunităţilor, îi preiau în grijă. Este şi cazul a şase frăţiori din judeţ.

Botoşani: Abandonaţi în casă, fără mâncare şi fără supraveghere, şase copilaşi ajung în grija statului!

   Foto: arhiva Ştiri.Botoşani.Ro

Şase frăţiori din Flămânzi vor fi incluşi în sistemul de protecţie al copilului după ce cinci dintre ei au fost găsiţi singuri în casă, fără mâncare, fără foc, fără nimic, abandonaţi de mama care tocmai se internase în Maternitate pentru a-l naşte pe al şaselea prunc.

S-a întâmplat în urmă cu două luni, atunci când femeii i-a venit sorocul. Singură, fără bărbat la casă, femeia, slab instruită, nu a găsit niciun adult care să aibă grijă de copilaşii ei cât lipseşte, aşa că i-a lăsat în mâna Domnului. Vecinii au sesizat faptul că cei mici erau numai în drum şi au apelat pe asistenţii sociali din Primăria Flămânzi, care au acţionat imediat.

Au preluat copiii şi i-au dus pe toţi ciopor la Centrul de Primire a Minorului în Regim de Urgenţă.

"Femeia nu ştie prea multe, iar tatăl copiilor, măcar a unora dintre ei, munceşte la o fermă din zonă, dar este consumator de alcool. Copilaşii stăteau numai în drum, nemâncaţi, nedormiţi, au avut noroc de vecini că le-au mai dat o lingură de mâncare. La solicitarea asistentului social, am apelat la Protecţia Copilului şi copiii au fost preluaţi. Nu ştim ce se va întâmpla mai departe cu ei", spune primarul de Flămânzi, Dan Oloeriu.

Vor fi preluaţi toţi şase în sistemul de protecţie, astfel încât să poată beneficia de cursurile şcolii care începe luni, iar cel mic să aibă parte de îngrijirea necesară.

"Bebeluşul de două luni va fi luat de un asistent maternal, iar fetiţele şi băieţii vor fi duşi la apartamente în Dorohoi- unii la Complexul de Apartamente "Floare de Colţ", ceilalţi la "Amicii". Mama a fost internată cu bebeluşul în Centrul Maternal "Micul Prinţ", iar doamnele de acolo au încercat să o înveţe cum se spală un copil, cum se pregăteşte un lapte praf, cum se îngrijeşte. Nu pare interesată şi nici nu dovedeşte deprinderi maternale, de aceea considerăm că celor mici le va fi mai bine la noi. Mă mir cum au crescut ceilalţi, aşa, singurei. Vom încerca pe cât posibil să-i ţinem la un loc, să trăiască în vecinătate ca să menţină legătura de familie iar cei şcolarizabili să înceapă de luni şcoala", spune Alexandru Colbu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Mama le-ar fi povestit specialiştilor din DGASPC că în această toamnă va lucra cu ziua la struguri şi că va face rost de bani, astfel încât să-i viziteze pe copii cât de des va putea, fiind astfel de acord cu preluarea copiilor în sistem.

"Tatăl copiilor este plecat de acasă încă de când mama era însărcinată cu ultimul copil şi nimeni nu mai ştie nimic de el, nu a mai dat niciun semn că vrea să-şi asume răspunderea. Femeia mai are un copil, acum major, dintr-o altă relaţie, dar care se descurcă singur. Noi am încercat să nu separăm mama de copii, a fost şi ea internată în Centrul Maternal dar nu sunt posibilităţi de reintegrare în familie. Copiii sunt trei fete şi trei băieţi şi au vârste de 3 ani, 5 ani, 8 ani, 9 ani, 11 ani şi cel mai mic are trei luni", spune Camelia Popa, coordonatorul Centrului Maternal.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

A ratat prima zi de scoala!

Monday, 15 September 2008