Asistenții maternali, trimiși anual la perfecționare: Noi schimbări în obținerea atestatului!

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal, proiectul de ordonanţă impunând obligativitatea absolvirii de către asistenţii maternali a studiilor liceale sau a învăţământului profesional.

În plus, asistenţii maternali se vor pensiona conform Codului Muncii, până acum ei putând continua activitatea de asistent maternal şi după pensionare, transmite G4Media.

„Am reuşit! După 21 de ani, România va implementa noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal. Camera Deputaţilor a aprobat astăzi Ordonanţa de Guvern care aduce aceste modificări, printre care se numără obligativitatea absolvirii studiilor liceale sau a învăţământului profesional.”

„Pentru asistenţii maternali aflaţi acum în sistem şi care, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, nu mai îndeplinesc condiţiile de studii, aceştia trebuie să facă dovada înscrierii în învăţământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a actului legislativ, precum şi obţinerea, în termen de maximum 5 ani, a certificatului de absolvire a învăţământului liceal, seral sau cu frecvenţă redusă, inclusiv prin Programul „A doua şansă”, spune Intotero.

Ea arată că asistenţii maternali se vor pensiona conform Codului Muncii, după ce înainte puteau continua activitatea de asistent maternal şi după pensionare.

O altă măsură din proiectul adoptat de deputaţi prevede creşterea vârstei la care o persoană poate deveni asistent maternal de la 18 la 21 de ani. În plus, un asistent maternal va putea lua în îngrijire maxim 2 copii, cu excepţia copiilor care fac parte dintr-un grup de fraţi, iar diferenţa de vârstă între asistent şi copii nu va putea fi mai mare de 47 de ani, dar nici mai mică de 18 ani.

Proiectul mai prevede că locuinţa asistentului maternal va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale şi după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament.

În plus, asistenţii maternali vor fi evaluaţi la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară şi vor urma cursuri de perfecţionare în fiecare an.

„Le mulţumesc tuturor colegilor deputaţi care au înţeles că avem nevoie de reguli mai clare şi mai aspre aşa încât copiii României din sistemul de protecţie să aibă condiţiile necesare creşterii şi dezvoltării sănătoase”, spune ministrul Familiei, Natalia Intotero.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Eliza, o copilă de 10 ani, a dispărut de acasă!

Tuesday, 14 January 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 10 ani, din comuna Dimăcheni, care a părăsit domiciliul marți seară, 14 ianuarie, în jurul orei 17:00, i...

În această seară: Acoperișul unei locuințe dintr-o localitate din Botoșani, complet distrus într-un incendiu!

Tuesday, 14 January 2025

S-a întâmplat în această seară. Apelul la 112 a fost făcut chiar de proprietar, care a observat că s-a aprins astereala din lemn. La caz s-au deplasat pompierii militari din c...

Planul BLOCADA: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore la Botoșani!

Tuesday, 14 January 2025

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea ...