Ziua Mondială a Sănătății a fost marcată prin muncă la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani. Cu această ocazie a fost organizată și o conferință de presă la sediul instituției publice.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății abordată de medicii specialiști din Botoșani se referă la starea de sănătate dinaintea conceperii unui copil. Adică, și părinții trebuie să aibă un stil de viață sănătos pentru a avea un copil cu o stare medicală bună.
„Anul acesta Ziua Mondială a Sănătății o sărbătorim cu gândul spre viitor. Tematica adaptată la ceea ce este necesar să gândim este de un viitor sănătos, prosper și se axează pe sănătatea în perioada sarcinii, dar nu numai, deoarece din momentul în care un copil se naște sănătos are toate premisele că va avea o viață sănătoasă. Pentru a avea o naștere cu un copil sănătos trebuie să ne gândim înainte de a rămâne însărcinate, înainte de a ne dori să avem un copil, de a ne face un inventar al stării de sănătate. Un copil sănătos se naște din părinți sănătoși sau din părinți preocupați de sănătatea lor”, a declarat Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
Cadrul medical arată că pentru a avea o viață sănătoasă părinții trebuie să fie atenție la starea lor medicală și, mai mult decât atât, să aibă încredere în personalul medical atunci când vine vorba despre vaccinare.
„Ca epidemilog voi puncta partea de vaccinare și de prevenire a bolilor care pot fi transmise copilului de la mamă sau tată, dar și malformațiile care pot apărea dacă mama se îmbolnăvește în timpul sarcinii. În momentul în care ne dorim să aducem pe lume un copil atât mama, cât și tata trebuie să își facă inventarul stării de sănătate, să vadă dacă sunt purtătorii unor boli care pot fi transmise copilului în perioada sarcinii sau perioada imediat următoare”, a completat medicul Irina Alecu.
Printre cele mai cunoscute virusuri care pot fi transmise de părinți se numără hepatita B, tuberculoza, dar care poate fi contactată și de la alți oameni chiar din primele zile de viață, dar și altele.
„Vorbim despre hepatita B care se poate transmite de la mamă sau dacă tatăl este purtător de virus și mama nu știe, aceasta poate să o transmită copilului. Vorbim de tuberculoză care poate fi transmisă copilului de către părinți sau de către anturajul care intră în contact cu copilul în primele zile de viață. Chiar dacă noi îl vaccinăm în Maternitate, el încă nu are imunitatea dezvoltată și poate contacta bacteria și să dezvolte boala. Vorbim despre un start sănătos în viață, un viitor prosper pentru a preveni boli cu impact pe toată viața copilului pe care noi îl naștem”, a mai spus medicul botoșănean.