Zero avorturi la Botoșani, care este explicația medicilor! „Este o problemă delicată...” (foto, video)

Statisticile arată că în spitalele de stat din România se efectuează foarte puține avorturi la cerere sau chiar deloc. La Botoșani au fost înregistrate zero, iar cele mai multe în județul Mureș.

Zero avorturi la Botoșani, care este explicația medicilor! „Este o problemă delicată...” (foto, video)

La începutul lunii martie, Asociația Moașelor Independente a publicat o statistică a numărului de avorturi realizate la cerere în spitalele de stat din România. Potrivit acestei statistici, la Botoșani într-un an de zile au fost efectuate zero avorturi la cerere la Spitalul Județean „Mavromati” pe Secția de Obstetrică și Ginecologie.

Acest subiect a făcut obiectul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri la cel mai mare spital din județul Botoșani.

Deși avortul la cerere este un drept al gravidei reglementat de lege, statisticile arată că medicii refuză să efectueze această manevră.


Care este explicația cadrelor medicale?

Medicul Ioana Alexandroaie, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității din Botoșani, spune că avortul este o problemă delicată și este legal doar dacă nu s-a depășit perioada de 14 săptămâni de sarcină.

Cu toate acestea, medicii care lucrează în spitalele de stat nu prea sunt de acord să realizeze această intervenție.

Este o altă problemă delicată avortul la cerere. Avortul la cerere este legal până în vârsta de 14 săptămâni de sarcină. Legea spune că femeia are dreptul de a cere avortul la cerere, nu îi este îngrădit acest drept atât timp cât se încadrează în perioada legală a vârstei de sarcină”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității din Botoșani.

Cadrul medical spune că legea nu îi obligă să efectueze acest act medical și, mai mult decât atât, nici nu este contractat prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru a exista o procedură.

Dacă viața gravidei este pusă în pericol, abia atunci medicii recurg la această manevră.

Legea, în același timp, nu poate obliga medicul să efectueze un act la cerere. Medicul este acolo să asigure asistența stării de sănătate a pacientei. Dacă este pusă viața în pericol, dacă sarcina este oprită din evoluție sau dacă are o complicație medicală de întrerupere a evoluției sarcinii niciun medic nu va refuza asistența unei gravide”, a adăugat medicul Ioana Alexandroaie.

Educația sexuală este o problemă la Botoșani

Medicii pun acest aspect și pe seama lipsei educației sexuale în rândul femeilor, dar și a educației sanitare care este precară la noi în Botoșani, dar și în țară.

Există atât de multe opțiuni de a nu ajunge în această situație, iar la noi în țară este o problemă a educației sanitare, a educației sexuale, a educației privind metodele de contracepție care sunt zeci și femeile le pot folosi pentru a nu ajunge în această situație. Atunci discuția se pune de ce un medic ar trebui să accepte o procedură la cerere la care s-a ajuns din neglijența unei femei sau din neștiință”, a completat dr. Ioana Alexandroaie.

Medicii sunt supuși riscului de a fi dați în judecată

Medicul botoșănean a explicat că pentru a realiza această intervenție trebuie să se întrunească într-o comisie specializată, alcătuită din medici, preot, psiholog, avocat sau notar.

Au fost cazuri care sunt și acum în proces în care pacienta a refuzat, familia nu s-a exprimat, iar doctorul a pus sânge sau dacă a acceptat voința pacientei de a nu i se pune sânge și pacienta a sfârșit prin deces tot la proces se ajunge. La fel și aici, de asta este nevoie de consiliere și juridică atât a pacientei care solicită, care sub influența șocului, a impactului emoțional, a discordanțelor din familie, cine o susține, cine nu o susține, după apar regretele șipoate da medicul în judecată. Și pentru că a făcut, și pentru că nu a făcut. Se poate face avort la cerere, dar nu oricum, nu oriunde și nu de către oricine. Eu, ca medic, pot decide că nu pot aproba această manevră și am nevoie de susținerea psihologului pentru a ști că pacienta nu este în stres și să nu îi provoc eu un stres post avort. De obicei, pacientele care vin și solicită avortul sunt complet neinvestigate, au infecții despre care nu știu. Eu dacă îi fac acest avort pot să îi complic infecțiile, după care tot medicul este tras la răspundere”, a completat cadrul medical.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1000

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9453

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1302

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...