Zero avorturi la Botoșani, care este explicația medicilor! „Este o problemă delicată...” (foto, video)

Statisticile arată că în spitalele de stat din România se efectuează foarte puține avorturi la cerere sau chiar deloc. La Botoșani au fost înregistrate zero, iar cele mai multe în județul Mureș.

La începutul lunii martie, Asociația Moașelor Independente a publicat o statistică a numărului de avorturi realizate la cerere în spitalele de stat din România. Potrivit acestei statistici, la Botoșani într-un an de zile au fost efectuate zero avorturi la cerere la Spitalul Județean „Mavromati” pe Secția de Obstetrică și Ginecologie.

Acest subiect a făcut obiectul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri la cel mai mare spital din județul Botoșani.

Deși avortul la cerere este un drept al gravidei reglementat de lege, statisticile arată că medicii refuză să efectueze această manevră.


Care este explicația cadrelor medicale?

Medicul Ioana Alexandroaie, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității din Botoșani, spune că avortul este o problemă delicată și este legal doar dacă nu s-a depășit perioada de 14 săptămâni de sarcină.

Cu toate acestea, medicii care lucrează în spitalele de stat nu prea sunt de acord să realizeze această intervenție.

Este o altă problemă delicată avortul la cerere. Avortul la cerere este legal până în vârsta de 14 săptămâni de sarcină. Legea spune că femeia are dreptul de a cere avortul la cerere, nu îi este îngrădit acest drept atât timp cât se încadrează în perioada legală a vârstei de sarcină”, a declarat dr. Ioana Alexandroaie, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității din Botoșani.

Cadrul medical spune că legea nu îi obligă să efectueze acest act medical și, mai mult decât atât, nici nu este contractat prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru a exista o procedură.

Dacă viața gravidei este pusă în pericol, abia atunci medicii recurg la această manevră.

Legea, în același timp, nu poate obliga medicul să efectueze un act la cerere. Medicul este acolo să asigure asistența stării de sănătate a pacientei. Dacă este pusă viața în pericol, dacă sarcina este oprită din evoluție sau dacă are o complicație medicală de întrerupere a evoluției sarcinii niciun medic nu va refuza asistența unei gravide”, a adăugat medicul Ioana Alexandroaie.

Educația sexuală este o problemă la Botoșani

Medicii pun acest aspect și pe seama lipsei educației sexuale în rândul femeilor, dar și a educației sanitare care este precară la noi în Botoșani, dar și în țară.

Există atât de multe opțiuni de a nu ajunge în această situație, iar la noi în țară este o problemă a educației sanitare, a educației sexuale, a educației privind metodele de contracepție care sunt zeci și femeile le pot folosi pentru a nu ajunge în această situație. Atunci discuția se pune de ce un medic ar trebui să accepte o procedură la cerere la care s-a ajuns din neglijența unei femei sau din neștiință”, a completat dr. Ioana Alexandroaie.

Medicii sunt supuși riscului de a fi dați în judecată

Medicul botoșănean a explicat că pentru a realiza această intervenție trebuie să se întrunească într-o comisie specializată, alcătuită din medici, preot, psiholog, avocat sau notar.

Au fost cazuri care sunt și acum în proces în care pacienta a refuzat, familia nu s-a exprimat, iar doctorul a pus sânge sau dacă a acceptat voința pacientei de a nu i se pune sânge și pacienta a sfârșit prin deces tot la proces se ajunge. La fel și aici, de asta este nevoie de consiliere și juridică atât a pacientei care solicită, care sub influența șocului, a impactului emoțional, a discordanțelor din familie, cine o susține, cine nu o susține, după apar regretele șipoate da medicul în judecată. Și pentru că a făcut, și pentru că nu a făcut. Se poate face avort la cerere, dar nu oricum, nu oriunde și nu de către oricine. Eu, ca medic, pot decide că nu pot aproba această manevră și am nevoie de susținerea psihologului pentru a ști că pacienta nu este în stres și să nu îi provoc eu un stres post avort. De obicei, pacientele care vin și solicită avortul sunt complet neinvestigate, au infecții despre care nu știu. Eu dacă îi fac acest avort pot să îi complic infecțiile, după care tot medicul este tras la răspundere”, a completat cadrul medical.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Valeriu Iftime despre susținerea Elenei Lasconi la președinție: „Săptămâna viitoare doamna Lasconi vine la Botoșani” (Video)

Monday, 25 November 2024

Valeriu Iftime a vorbit despre o posibilă susținere a Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României, motivând că trebuie să fie o alianță de dreapta. Președintele PNL la nivelu...

Reacția liberalilor botoșăneni după ce Nicolae Ciucă a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale! (Foto, Video)

Monday, 25 November 2024

După rezultatele obținute de Nicolae Ciucă, președintele formațiunii politice la nivel central, conducerea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani îi cere demisia de ur...

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...