Unitatea de terapie intensivă mobilă, solicitată la Botoșani în urmă cu circa trei săptămâni și pusă la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență, a fost recepționată, în noaptea de marți spre miercuri, în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU).
TIR-ul medical a plecat din Timișoara, însă a fost necesară adaptarea acestuia pentru sezonul rece, fiind supus unor procedee de modernizare, la Cluj, motiv pentru care recepționarea a suferit amânare. În întâmpinarea unității au fost prezenți și prefectul județului, Dan Nechifor, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP), precum și managerul „Mavromati”.
Cu o capacitate de 12 locuri, autospeciala va fi instalată în cursul zilei de miercuri. Autoritățile nu au precizat cu exactitate când ar putea fi tratat primul pacient în cadrul acesteia, precizând că racordarea la utilități va mai necesita timp.
O problemă care trebuie rezolvată, însă, este alimentarea unității ATI cu oxigen, în prezent SJU deținând rezerve care ar fi suficiente pentru nici două zile de funcționare la capacitate, după cum a explicat prefectul.
„Mâine (n.r.: miercuri) va fi instalat, durează cinci-ore până se instalează. Contează cât de repede se mișcă colegii de la Spitalul Județean. Partea de canalizare-apă durează maxim 24 de ore, energia electrică – există cablu. Singura problemă este tancul pentru oxigen. Dar chiar și în condițiile astea, presupunând că va dura mai mult aducerea tancului, avem butelii de 200 de litri la Botoșani, care pot asigura necesarul de oxigen o zi-două până reușim să rezolvăm problema cu oxigenul”, a explicat Dan Nechifor.
Managerul SJU „Mavromati”, medicul Radu Malancea, a arătat că situația în care se află unitatea sanitară din subordine, este una critică, având în vedere că toate cele 15 paturi de pe Reanimare sunt ocupate.
„Pe ATI este o mare problemă, pentru că Spitalul Județean este singurul din Botoșani care are o unitate de terapie intensivă capabilă să îngrijească bolnavii COVID. Față de alte județe, care au mai multe spitale. De aia pentru noi această unitate este binevenită, pentru a putea mări capacitatea de primi pacienți cu afecțiunea Covid-19. Avem la ora actuală numai 15 paturi pentru a deservi pacienții cu această afecțiune, altă unitate în județ nu există și automat acesta este motivul pentru care am rugat să se aducă această unitate mobilă. Toate paturile sunt ocupate pentru afecțiunile Covid-19, avem presiune și din partea altor pacienți, pe care nu îi putem primi în unitatea de terapie intensivă”, a spus medicul Radu Malancea, managerul SJU „Mavromati”.
Între timp, DSP continuă să caute personal de specialitate, care să poată fi detașat sau direct angajat în cadrul SJU. Există mai multe orizonturi în ceea ce privește necesarul de medici anesteziști. De asemenea, se încearcă și crearea unei linii de gardă pe unitatea ATI mobilă.
„La ora actuală, toate cele 15 paturi de terapie intensivă de la Botoșani sunt ocupate, iar unitatea de terapie intensivă a fost necesară la Botoșani, ca să ne ajute. Iar în cazurile de pacienți pozitivi, în Botoșani sunt internați pe toate secțiile, și la Infecțioase, și la spitale de fază doi. Urmează să fie detașat un medic specialist, care a fost angajat la Spitalul Gerota, ulterior vor veni cei doi specialiști, care vor fi angajați de la 1 ianuarie la Spitalul Județean, după ce își termină rezidențiatul, la sfârșitul anului. Vor veni și rezidenți de ani mai mici, pentru a-i sprijini pe colegi și la gardă. Având în vedere că în ultima perioada formele sunt medii spre grave, foarte mulți pacienți s-au agravat pe perioada internării în secțiile COVID. Evoluția este imprevizibilă”, a arătat medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP.
Construite pe structura unei semiremorci, unitățile mobile au grad mare de mobilitate, putând fi deplasate oriunde în țară. Astfel, acestea cresc capacitatea de terapie intensivă acolo unde este mai mare nevoie. România are în prezent cinci unități mobile de terapie intensivă.