VIDEO: Prima tranșă de seruri anti-COVID a ajuns la DSP. Circa 500 de persoane au solicitat vaccinarea

VIDEO: Prima tranșă de seruri anti-COVID a ajuns la DSP. Circa 500 de persoane au solicitat vaccinarea

Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID a fost recepționată, duminică dimineață, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani. 500 de doze de ser au fost aduse de la Iași, urmând ca, luni, să înceapă administrarea către personalul medical programat pentru vaccinare.

În primă fază, în Botoșani vor fi organizate două centre de aplicare, în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență (SJU) și al Spitalului Municipal din Dorohoi. Vor fi imunizați, pe lângă personalul medical, și lucrătorii care activează în domenii considerate critice.

Potrivit coordonatorului DSP, medicul Monica Adăscăliței, până în prezent, 484 de angajați ai instituțiilor din județul Botoșani au solicitat vaccinarea. Astfel, 100 de flacoane a câte cinci doze de ser au fost alocate pentru cererea locală.

„Avem programat personal medical din Primărie, de la Spitalul Județean, Spitalul Dorohoi, cadre care sunt în prima linie COVID. Avem 484 de persoane înscrise pe platformă. Vaccinurile sunt în funcție de cerere. Ulterior, când vom mai avea alte cereri, vom primi dozele de care avem nevoie. Momentan, vaccinăm personalul medical, personalul ISU, adică personalul implicat în lupta anti-COVID. Ulterior, vom continua cu populația. Dozele sunt depozitate cinci zile, perioada maximă de depozitare la Botoșani. Teoretic, după cele două doze de vaccin, ar trebui ca beneficiarul să capete imunitate în 28 de zile (...) Vaccinul nu înseamnă că renunțăm la măști deocamdată, pentru că eu nu mă pot îmbolnăvi, dacă mă vaccinez, dar pot transmite mai departe virusul. Am și colegi care au avut COVID și se vaccinează, pentru că nu au anticorpi”, a declarat managerul DSP, Monica Adăscăliței.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a precizat că așteaptă emiterea Ordonanței de Guvern care să permită operaționalizarea celor 12 centre de vaccinare care se vor a fi organizate în municipiile și orașele din județ.

„Săptămâna viitoare va fi emisă o ordonanță de urgență privind operaționalizarea celorlalte centre de vaccinare. În județ, avem 12 centre plus unitatea mobilă. Teoretic, mâine ar trebui să am o întâlnire cu primarii UAT-urilor pe raza cărora sunt declarate centre de vaccinare, urmând ca de săptămâna viitoare să fie operaționalizate: Botoșani, Dorohoi, Darabani, Săveni, Bucecea, Flămânzi, Ștefănești. În municipiul Botoșani avem cinci săli de sport, de aceea așteptăm ordonanța de urgență pentru operaționalizare”, a afirmat prefectul Dan Nechifor.

Luni, 102 cadre medicale sunt programate pentru vaccinare, în centrul din cadrul SJU „Mavromati”. Managerul DSP este prima de pe această listă.

De cealaltă parte, întrebat dacă se va vaccina anti-COVID, prefectul județului s-a arătat reținut.

„Aștept și eu, eu sunt în faza doi. Nu vă pot da un răspuns, am timp să mă gândesc”, a spus Nechifor.

Cele 500 de doze au fost depozitate la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Iacob Czihac” din Iași până la transportarea spre Botoșani. Dintre acestea, 100 de vaccinuri vor ajunge, în cursul aceleiași zile, la Dorohoi.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie și este gratuită. Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză. De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.

Efectele adverse, constatate în rare cazuri, au fost de intensitate ușoară și medie, la nivel local - durere, disconfort, tumefacție, roșeață, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost și efecte majore la persoane cu un istoric de alergii. Dintre cei peste 13.000 de români vaccinați, 20 au prezentat reacții adverse.

Datele publice oferite de Comisia Europeană arată numărul de doze de vaccin negociate cu principalii producători, care însă nu sunt livrate o dată, ci în tranșe, în funcție de nevoi. Unele tipuri de vaccin nici nu au ajuns însă, pentru că producătorul nu a primit deocamdată autorizație în Europa. 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta